fredag 24 mars 2017

Äppelpajsgröt (aka nyttig äppelpaj)

Det är fredag. Det är frukost. Det är grötdags. Ni har längtat, visst? Detta är tredje fredagen i rad som jag har publicerat att ovanligt smarrigt och löjligt maxat grötrecept (nutellagröt med jordgubbar HÄR, snickersgröt HÄR) och det finns faktiskt ingen som helst anledning att bryta en sådan utomordentlig fredagsrutin. Den här gröten kräver dock mer än två minuter i micron, men jag lovar, det är värt det. Och tio minuter extra kvällen innan känns faktiskt som en hyfsad deal, med tanke på slutresultatet. Nå. Sluttjatat. Till receptet. Här har vi en äppelpajsgröt - ljuvligt krämig gröt med smak av kanel och kardemumma, en gömma av sötsyrliga äpplen och lent mandelsmör, knaprig ugnsbakad utsida och hela härligheten toppat med nyttig vaniljsås (ProPud milkshake vanilj). Jag har sagt det förr och jag säger det igen - fredagsfikat är redan kirrat.



Ugnsbakad äppelpajsgröt med vaniljsås
Portioner: 1

Ingredienser
Gröt
1 dl havregryn
2 msk kokosflingor
2 msk vassle, smak typ vanilj eller kanelbulle
1 tsk kokosolja
0,5 dl yoghurt
2 msk vatten
0,5 tsk bakpulver
0,5 apple
1 msk mandelsmör
Ca 1 msk kanel
Ca 1 tsk kardemumma
Lite salt

Tillbehör
1/2 ProPud milkshake vanilj

Gör såhär
Sätt ugnen på 200 C. Rör ihop havregryn, kokosflingor, vassle, kokosolja, bakpulver och yoghurt till en smet. Späd ut med några msk vatten om smeten blir för torr. Den ska vara som en kladdig deg. Smaka av med salt, kardemumma och rejält med kanel. Hacka äpplet (men spara några skivor till garnering). Bred ut hälften av degen på ett bakplåtspapper. Lägg på hackat äpple och klicka ut mandelsmör. Toppa med resten av degen och se till att den täcker äpplena. Lägg på dekorationsäppleskivorna och pudra med ännu mer kanel. Grädda i mitten av ugnen ca 15-20 min. Ta ut och låt svalna något. Toppa med iskall "vaniljsås" och HUGG IN!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar