onsdag 29 mars 2017

Att äta kött med gott samvete

Jag tänkte inte dra hela varför-man-inte-bör-äta-kött-grejen här och nu. Det är på tok för komplext för att passa in i en liten text till ett recept och avhandlas säkerligen bättre hos någon som är mer insatt och har en tydligare åsikt än jag. Det enda jag tycker att man är skyldig till, som heltids- eller deltidsköttätare, är vad man faktiskt bidrar till. Det gäller såväl "köttproduktion" som klimataspekten. Utefter det får var och en göra sina val. Är det helt enkelt så att man inte gillar kött är saken enkel. För oss som i hela våra liv har älskat kött blir det svårare. Eftersom förbud och jag inte riktigt fungerar ihop kommer jag aldrig att kalla mig varken vegan eller vegetarian, för att undvika att få "kött-förbud". Jag äter mycket vegetariskt, visst. Men jag äter också kött ibland. Att bara dra ner på köttkonsumtionen gör mycket för både den vidriga köttindustrin och för klimathotet. Att avsäga sig saken helt är mer en principiell ståndpunkt som jag känner att jag kan vara utan.

Ett hett tips om du vill äta kött emellanåt, men inte vill bidra till köttindustrin, är att ragga tag i några duktiga, humana jägare och tvinga på dem din vänskap. Eller ja, något åt det hållet. Jag har dock inte behövt anstränga mig så mycket, eftersom nästan hela sambons släkt jagar. Därför har vi fått viltkött i överflöd. Mycket tacksamt. Viltkött är dessutom typ världens godaste kött och väldigt nyttigt. Så visst kan man äta kött med gott samvete då och då. För att hedra det djur som dött bör man dessutom givetvis anstränga sig till max för att laga en riktig festmåltid. Här gjorde jag en ljummen sallad med champinjoner, zucchini och morot, en dijon/västerbottenkräm och saftiga biffar av älg till det. Runda, mustiga smaker som passer ypperligt till vilt. Ja, det blev asgott. Ja, ni måste testa. Men undvik, i möjligaste mån, köttdisken i mataffären.


Älgfärsbiffar med ljummen sallad och dijon/västerbottenkräm
Portioner: 4

Ingredienser
Biffar
500 g älgfärs
1 ägg
3 msk viltfond
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
Svartpeppar

Sallad
1 zucchini
2 stora morötter
0,25 vitkålshuvud
Rucola

Dijon/västerbottenkräm
1 dl västerbottenost, riven
2-4 tsk dijonsenap (smaka av!)
4 msk majonnäs
2 dl lättcremefraiche
Salt/peppar

Gör såhär
Hacka löken fint och stek den mjuk. Addera den till älgfärsen tillsammans med övriga ingredienser och smak av med salt och svartpeppar. Forma biffar och stek på medeltemperatur. Rör ihop dijon/västerbottenkrämen. Stek zucchinihalvmånar och skivade champinjoner och låt svalna något. Strimla vitkål fint och skär tunna remsor av morot med potatisskalare. Lägg rucola I botten och toppa med vitkål, morot, zucchini, champinjoner och älgfärsbiffarna. Servera med dijon/västerbottenkrämen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar