lördag 11 mars 2017

Blixtsnabb kycklinggratäng

Här kommer ett supersnabbt fredagstips till er som vill ha en kanongod, nyttig och blixtsnabb kycklingmiddag. Och det vill ju alla. När man kommer hem på fredag kväll efter en lång och ansträngande arbetsvecka brukar inte det te sig särskilt lockande att ställa sig i köket och rodda stekpannor och grytor i timtal innan maten står på bordet. Man häller upp sig ett glas vin, stirrar håglöst framför sig och ångrar djupt att man inte har köpt take away, beställt catering eller hyrt in en privatkock. Men det går givetvis att lösa situationen hungrig och orkeslös även utan att tvinga sambon att åka och köpa pizza. Lösningen på ultrasnabba middagar som tacknämligt nog lagar sig själva stavas gratänger. Just den här är en ovanligt god variant, hälsar undertecknad. Kyckling, grönkål, ädelost och valnötter i en krämig sås under ett osttäcke som får toppa al dente-kokt bönpasta: giftemål i munnen utlovas. Arbetsinsatsen tar under fem minuter (!) och maten står på bordet inom exakt 30 minuter från scratch. Däremellan hinner man både duka, smutta på sitt vinglas, instagramma, duscha och fredagspussa på sin sambo. Smidigt, va? Jag sa ju det.


Blixtsnabb kycklinggratäng med grönkål, ädelost och valnötter
Portioner: 4-6 beroende på tillbehör

Ingredienser 
Gratäng
400-500g kycklingfilé
0,5 grönkålshuvud
130g gräddädelost
4-5 dl matlagningsgrädde (beroende på mängd grönkål)
Några msk kycklingfond
2 dl riven ost

Tillbehör
Bönpasta fettucchine

Gör såhär
Sätt ugnen på 225 C. Strimla kycklingfilén och bryn den snabbt i stekpanna. Krydda med grillkrydda och salt. Strimla grönkålen. Hacka ädelosten. Rör ihop grädde och några matskedar kycklingfond i en bunke. Mängden grädde får justeras efter hur mycket grönkål man har; den suger åt sig en del vätska i ugnen. Lägg grönkål i en ugnsfast form och lägg kycklingstrimlor och ädelost över. Häll på gräddblandningen och strö över lite riven ost. Toppa till sist med några nävar halvkrossade valnötter. Skjuts in i ugnen! Efter 20-25 min är gratängen klar, när den har fått fin färg. Under tiden gratängen är i ugnen kokas pastan till al dente-perfektion. Servera gratängen med bönpastan. Ännu en fredag räddad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar