onsdag 8 mars 2017

Den otippade färssåsen

När vi ändå pratar vardagshjältar och mat som inte bara är god och näringsrik utan också går att laga under halvtimmen och dessutom är snäll mot bankkontot, vore det tjänstefel av mig (som den trogna matbloggare jag numera är) att inte dela med mig av detta recept. Det här är min barndoms absoluta favoriträtt, alla kategorier. I mina tonår kunde jag verkligen vakna om nätterna och fantisera om denna fantastiska komposition (fullt normalt att vakna och fantisera om pasta och köttfärssås, ja, jag vet. För fan unge, gå och ta en nattmacka och bete dig som folk). Alla jag har bjudit på detta undrar vad det är för avancerade ingredienser som har sammanförts under så lyckliga omständigheter att denna magiska anrättning har uppstått. Tricket är att le lite hemlighetsfullt och fortsätta äta. Man är ju inte helt som man ska om man avslöjar sina bästa matlagarknep. Vad det säger om mig, som är på vippen att avslöja detta i en officiell blogg, överlåter jag till er bedömning...


Såsen består av tre ingredienser. Färs. Majs. Creme fraiche. Den sistnämnda med smak av paprika/chili. That's it. Nu undrar ni återigen om jag verkligen är kvalificerad att ha en matblogg, som har lovordat en köttfärssås utan något kul i ALLS? Men jag säger såhär: testa. Testa och se vad ni tycker. Tvinga någon i hushållet (sambon, syskonet, katten) att smaka och kräv personen på svar om ingredienslista. Ingen kommer gissa rätt, tro mig. Jag har faktiskt inte lyckats lista ut exakt VAD det är som gör att jag bara älskar den här pastarätten, men kombinationen het chili, krämig färs, söt majs och salt parmesan är bara... gudomlig (hint: det kan aldrig bli för mycket parmesan). Sålänge dessa komponenter finns med kan man använda sig av vilken färs och vilken pasta man vill. I den här versionen har jag valt kikärtspasta och vegofärs, vilket blev exakt lika gott som med nötfärs och vetemjölspasta. Har ni inte testat Anammas vegofärs råder jag er att göra det ögonaböj. Inga tillsatser och himmelskt god. Men mer om det i ett annat inlägg.


K*ttfärssås på tre ingredienser
Portioner: 4

Ingredienser
K*ttfärssås
500-600g vegofärs
2 burkar crème fraiche paprika/chili
2 burkar ekologisk majs

Tillbehör
200g kikärtspasta
Grovriven parmesan
2 broccolihuvuden

Gör såhär
Sätt ugnen på 225 C. Skär broccoli i buketter och skiva stammen. Lägg den på en plåt, ringla over rapsolja och krydda med salt och exempelvis Santa Maria roasted garlic/pepper. Sätt in i ugnen ca 20 min tills den har blivit lite krispig. Sätt under tiden på pastavattnet och koka pastan. Bryn färsen så den tinar och får lite färg. Häll på crème fraiche och majs på färsen. Smaka av med salt. Lägg pastan i botten på djupa tallrikar, häll på färssåsen, lägg dit broccoli och toppa med en orimligt stor mängd parmesan. INDULGE!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar