torsdag 9 mars 2017

En spansk älg

En Crockpot är en foodpreppares bästa vän. Jag fick en i julklapp och jag tror knappt att jag någonsin tidigare har blivit så glad för en present. Det här, mina vänner, är ingen vanlig onödig kökspryl som kommer att hamna längst in i köksskåpet och samla damm tillsammans med glassmaskinen och hushållets andra dubbelvåffeljärn. Den här lilla uppfinningen är inte bara en räddare i nöden vid sena vardagskvällar utan tar också grytor och soppor till helt oanade smakdimensioner. Det är ju allmänt känt att tid och smak har ett samband. Ju längre tid saker och ting får gotta ihop sig, desto godare blir det också. Nej, det är ingen slump att köttfärssåsen smakar bättre i matlådan dagen efter än vad den gjorde nylagad. Crockpoten använder tid och låga temperaturer för att förvandla råvaror till magi. Jag kan avslöja att det fungerar.

Jag nämnde i min förra blogg att jag och sambon fick en hel Ica-kasse full med viltkött från hans bror i julas. Den påsen tryckte jag ogenerat in i frysen hos min mor och far med tanke på vårt eget ytterst begränsade frysutrymme. När jag passerade barndomshemmet häromveckan passade jag på att ta med mig en av köttklumparna (fransyska av älg, närmare bestämt) för kommande matkreationer. Det resulterade i en spansk köttgryta, på min mors inrådan. Hon hade gjort någon god spansk högrevsgryta som hon envisades med att jag skulle testa. Nu kan jag ju, som bekant, inte följa recept, så detta blev en Miranda-version av spansk köttgryta. Med älg. Eh. Man kan tycka att det inte går att göra en spansk köttgryta på älg, eller så kan man konstatera att jag trots allt har spanskt vin i grytan och vara nöjd med det. Jag kan säga såhär: när man har smakat på den här grytan glömmer man faktiskt att det inte finns några älgar i Spanien.


Spansk älggryta med parmesanmos och vitlöksfrästa haricots verts
Portioner: 6

Ingredienser 
Älggryta
1 kg fransyska av älg
2 stora morötter
0,5 vitkålshuvud
4 dl spanskt rött vin
0,5 dl tomatpuré
2 msk rökt paprikapulver
1 msk timjan
2 köttbuljong"tärningar" (jag använder halvflytande)
2-3 dl vatten
2 vitlöksklyftor, pressade
Cayennepeppar, salt, peppar

Parmesanmos
600g potatis, mjölig
1 blomkålshuvud
1 dl riven parmesan
1-2 msk färskost

Vitlöksfrästa haricots verts
1 påse frysta haricots verts, ca 600g
2 vitlöksklyftor

Gör såhär
Skär köttet i bitar, ca 4 x 4 cm stora. Lägg i Crockpoten. Skala morötter och skär i stora sneda slantar. Skär vitkålen i bitar. Lägg ner samtliga ingredienser i grytan, sätt 8 timmar på låg effekt, gå iväg och roa dig i 7,5 timme. Skala sedan potatis och skär i bitar. Lägg den tillsammans med blomkålsbuketter i en stor kastrull. Salta och koka upp. Koka tills blomkål och potatis är mjuka. Häll av vattnet och låt de ånga av ordentligt. Stompa tillsammans med riven parmesan och en klick färskost. Smaka av med salt och vitpeppar. Fräs under tiden upp harivots verts i en torr stekpanna så de tinar. Häll på lite rapsolja och pressad vitlök och stek tills de har fått en fin yta. Servera tillsammans med gryta och mos. MUMS!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar