lördag 4 mars 2017

Istället för fredagstacos

Det här med fredagstacos känns ärligt talat ganska uttjatat. Vilket landsförräderi, tänker ni nu bestört. Lugn, jag ska förklara mig. Utöver min oförmåga att följa recept har jag också en en stark motvilja mot att laga samma mat flera gånger. Jag satt en dag och tänkte efter lite (jadå, det händer faktiskt) och kom fram till att jag inte har lagat exakt samma rätt en enda gång sedan vi flyttade in i huset i juli 2016. Det är väldigt många middagar och skulle ha kunnat resultera i väldigt många recept, om man nu hade varit duktig och dokumenterat alltihop. Tacos är i alla fall en sådan sak som jag givetvis har gjort många gånger, men (med stigande desperation) försökt göra i olika versioner. Färs på kyckling, halloumi och linser, diverse olika wrapbröd och andra skojigheter har förekommit under månaderna som gått. Nu känner jag mig emellertid ganska trött på tacos och har för tillfället slut på idéer. Vi får nog ta en paus innan vi kan ta upp relationen igen, tacosen och jag.

Under min tacopaus har jag istället vänsterprasslat med pizzan till fredagsmyset. Med en botten gjord på annat än vetemjöl är pizzan oöverträffad hälsomat och bör för bästa smakupplevelse toppas med så många typer av ost man rimligtvis kan tänka sig att kombinera. Dessutom inmundigas den givetvis bäst med ett riktigt gott glas rödvin till. Den här fredagen till ära bestämde jag mig för att testa en ny topping som jag har klurat på i en hel vecka (minst). Mjuk och saftig ostspäckad botten bör toppas med något riktigt krispigt för att maximera texturspektrat, tänkte jag. En salt botten vill också gärna ha något sötaktigare som bryter av. Resultatet av detta tankemässiga laborerande blev ostbrödsbotten (bästa lågkolhydratspizzabottnen!) toppat med tomatsås, mozzarella, vitlöksstekta champinjoner, karamelliserad rödlök och krispiga grönkålschips. Amen, ni hör ju. Perfektion i pizzaform.


Vegopizza med karamelliserad rödlök och grönkålschips
Portioner: 4

Ingredienser
Pizzabotten
4 ägg
100g färskost
2 tsk bakpulver
2 msk pofiber
5 dl riven ost

Topping
Tomatsås
1 plåt grönkålschips
250g champinjoner + 1 stor vitlöksklyfta
Karamelliserad rödlök (1 stor rödlök, 0,5 dl rödvinsvinäger, 1,5 msk fibersirap)
1-2 bollar mozzarella
0,5 dl riven västerbottenost
Lite pumpakärnor


Gör såhär
Börja med grönkålschipsen. Sätt ugnen på 225 C. Riv grönkålsblad i mindre bitar och lägg på en plåt så de inte överlappar varandra. Ringla över rapsolja och salta. Kör i ugnen tills de har blivit krispiga och fått färg i kanterna. Ställ åt sidan.
Gör därefter bottnen. Vispa äggen luftiga under några minuter. Vispa därefter ner färskost, bakpulver och fiberhusk. Rör ner riven ost. Bred ut på en bakplåtspapersklädd plåt och förgrädda 10 min.
Rödlökschutneyn görs genom att skiva en stor rödlök som läggs ner i en liten kastrull med vinäger och fibersirap. När rödlöken är mjuk och vätskan har kokat bort är rödlöken klar.
Skiva och stek champinjonerna i rapsolja. Pressa i en vitlöksklyfta och salta. Bred på tomatsås (jag använde pizzasås från Urtekram), lägg på skivad mozzarella, strö över riven västerbotten och till sist champinjonerna. Grädda tills osten har smält. Ta ut pizzan och toppa med rödlöken, grönkålschipsen och strö över lite pumpakärnor. KLART!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar