onsdag 15 mars 2017

Laxnuggets med dipp, het kål och syrlig salsa

Jag har sagt det förr och jag säger det igen: asiatiska smaker är så sjukt. Jävla. Gott. Som med allt annat tycker jag dock att de gamla vanliga rätterna har varit uttjatade sedan stenåldern. Man bör våga tänka lite utanför boxen vad gäller smaker och råvaror, även om man har en välbekant utgångspunktsrätt. Annars blir det ju ingen utmaning. Att korsa två (eller fler) kök för att skapa en ny rätt blir förvånansvärt ofta lyckat, om man bara har tänkt till lite innan man sätter igång. För min del kör jag stenhårt på principen gott + gott = jättegott. Always works. Den här tisdagskvällen ville jag dippa något, men var sugen på lax. Jag tänkte mig en fusion mellan amerikanska grisiga chicken nuggets med dippsås och en fräschare asiatisk laxrätt med mango och avokado. Resultatet? Krispiga laxnuggets med sesamdipp, en sötsyrlig mango- och avokadosalsa och het sambal oelek-stekt vitkål. Nyttiga fetter, långsamma kolhydrater och fullproppat med vitaminer. Det blev visst ganska långt ifrån de där sunkiga chicken nuggetsen ändå...


Laxnuggets med sesamdipp, het kål och syrlig salsa
Portioner: 4

Ingredienser
Laxnuggets
500g lax
2 ägg
0,5 dl mandelmjöl
1 dl pofiber
3-4 tsk gurkmeja, salt, svartpeppar

Sesamdipp
2 msk sesamolja
2 dl yoghurt
2 msk majonnäs

Mango- och avokadosalsa
0,5 pkt tärnad mango
2 avokado
Salladslök
Babyplommontomater
2 msk limesaft

Sambal oelek-stekt vitkål
0,5 stort vitkålshuvud
2-3 tsk sambal oelek

Gör såhär
Börja med vitkålen. Tricket för att få till stekt vitkål är att låta den steka LÄNGE. Den ska sjunka avsevärt i volym och få en nästintill karamelliserad yta. Börja därför med att strimla vitkålen och stek den på låg värme under tiden allt annat görs. Smaka av med sambal oelek och salt efter ungefär halva tiden. Skär under tiden laxen i småbitar. Knäck två ägg i en skål och vispa lätt med en gaffel. Blanda gurkmeja, pofiber, mandelmjöl, salt och rejält med svartpeppar på en tallrik. Panera laxbitarna genom att först doppa dem I ägg och därefter i mjölblandningen. Häll rejält med rapsolja i en stekpanna och stek nuggetsen. Tänk på att paneringen "äter" en del olja, så var frikostig. Blanda under tiden ihop såsen och hall i dippskålar. Tärna avokado, småtomater och salladslök och blanda med mango och limesaft. Smaka av salsan med örtsalt. Servera nuggetsen på en bädd av ruccola tillsammans med vitkål, salsa och dippsås. Sen är det bara att njuta!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar