torsdag 2 mars 2017

Linssoppa med avokado- och limeyoghurt

Det är utan tvivel en konst att laga vegansk mat. Alltså, nu menar jag riktigt jävla god vegansk mat. Särskilt utan köttsubstitut. Har man dessutom inte riktigt tänkt sig att pudra tarmarna med vetemjöl får man fundera ytterligare några varv. Känner man därtill att det här med torra halvfabrikat till bönbiffar (som klibbar sig fast i gommen på ett irriterande vis, så irriterande att det enbart måste nedsköljas med en stor klunk Rioja för att undvika att dö av en hostattack. Framförallt eftersom rödvin räddar nästan vilken otäck måltid som helst. Om man skippar måltiden och bara dricker vinet. Typ) inte helt och hållet är eftersträvansvärt blir matlagandet en... utmaning, som politikern skulle ha sagt. Men! Frukta intet. Vi har några redigt välrustade slagskämpar i vårt krig för veganmatens seger på tallriken. Vi har fantastiska grönsaker med alla möjliga smaker, konsistenser och näringsämnen. Vi har världens bästa kolhydratkälla, nämligen rotfrukterna. Vi har baljväxter. Vi har nötter och frön. Vi har AVOKADO. Behöver jag fortsätta eller har min poäng framgått?

Jag tror att många köttälskare skulle bli förvånade över den smakdimension som öppnar sig om man vågar släppa köttsnuttefilten ett par gånger i veckan. Vänjer man sig av med ryggraden av köttsmak i varenda rätt uppskattar man dessutom kött desto mer när man väl äter det. Köttbiten uppträder då istället som en komponent som kompletterar den aktuella rätten, som vilken aubergine, paprika eller smörklick som helst, istället för något som bara "saknas" när det lyser med sin frånvaro. Tro mig, jag har varit där.

Det finns många varianter på linssoppor och linsgrytor, på en skala från ofattbart smaklöst och mediokert till sagolikt fantastiskt. Var på skalan det här receptet kvalar in är väl troligtvis inte upp till mig att bedöma, men ett som är säkert är att det är sprängfullt med djupa och intensiva smaker som rundas av på det lenaste av vis med den limesyrliga avokadoyoghurten. Äger man en Crockpot är det dessutom löjligt lättlagat enligt kasta-ner-allt-i-grytan-och-tryck-på-start-principen. Äger man ingen Crockpot svänger man ändå ihop det på tjugo minuter max. Då råder jag till att bryna lök, morötter och kryddor i oljana innan övríga ingredienser tillsätts, koka upp soppan och låta den sjuda i en kvart.

På tal om avokado måste jag bara nämna en av min sambos oanade talanger: nämligen att köpa avokado. Kolla bara in praktexemplet nedan. Det här är en väldigt fin förmåga att inneha, anser jag. En ytterst åtråvärd egenskap hos en man. Detta är emellertid väldigt otippat, med tanke på hans i övrigt ytterst knapphändiga kunskaper kring livsmedel och matlagning (varje handling tar honom sju evigheter, femton googlingar och åtta telefonsamtal. Han hävdar att jag vill att han ska köpa orimligt krångliga grejer som inte ens personalen vet vad det är och än mindre vart man hittar det. Jag förstår ingenting. ALLA vet väl att parmiggiano reggiano är en ost?). Men att hitta den perfekta avokadon i avokadoberget överlåter jag med andra ord med varm hand till honom.
Vegansk linssoppa med avokado- och limeyoghurt
Portioner: 6

Ingredienser
Linssoppa
2 pkt krossade tomater à 500 g
0,5 dl tomatpuré
1 gul lök
4 vitlöksklyftor, pressade
3 dl röda linser, torra
2 stora morötter
3 tsk chipotlepaste
1 msk rödvinsvinäger
1 msk rapsolja
3 lagerblad
11 dl grönsaksfond (fond+vatten)
Kryddor: Basilika, timjan, spiskummin, paprikapulver (ca 1-2 tsk av varje)

Avokado- och limeyoghurt
1 dl soygurt
1 avokado
1 lime (skal+saft efter smak)

Gör såhär
Hacka löken och lägg den i Crockpoten. Skala och riv morötterna grovt. Tillsätt samtliga ingredienser och rör om. Ställ in Crockpoten på hög effekt 3-4 timmar. Smaka av med salt. Klart!
Mosa avokadon och blanda med soygurt. Smaka av med limeskal och saft. Salta och peppra.
Serveras fördelaktigt med något gott bröd med smör+fingsalt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar