söndag 19 mars 2017

Mjölfria morotsscones och frozen acaibowl

Det är söndag och en redig brakfrulle skulle sitta fint, eller hur? Själv ska jag emellertid iväg på lyxbrunch vid tolv och har därför inmundigat en så liten "frukost" som möjligt. Man vill ju kunna länsa brunchen, annars är det ingen brunch. Brunch = breakfast + lunch = dubbel måltid i en. Världens bästa grej, hälsar undertecknad. Jag antar att ni andra med bottenlös magsäck också håller med. Hur som helst. Det var inte brunch jag skulle prata om, utan söndagsfrukost. Som bekant älskar jag helgfrukostar nästan lika mycket som jag älskar brunch och helgen känns faktiskt inte alls komplett om den inte har innehållit minst en rejäl brakfrukost.

Den här helgen föll valet på mina mjölfria morotsscones och en frozen acaibowl. De här morotssconesen är gudomligt goda. Knapriga på utsidan och ett ångande mjukt inre. Äts helst med avokado och färskost eller lagrad ost och sylt, om ni frågar mig.  Till det gjorde jag en acaibowl, för vem tackar nej till en kall smoothiebowl? Smoothiebowls är tusen gånger bättre än en vanlig smoothie för att man 1) kan ösa på med toppings och 2) det är allmänt känt att allting blir godare med överdrivna mängder toppings. Den här acaibowlen får en härlig glassig konsistens och kan toppas med allt gott man kan tänkas hitta på. Jag körde på banan, kiwi, granola (Pauluns, bästa!), jordnötssmör och kokosflingor. Ja, jag var mätt på detta fram till typ kl 16. Men är det helgfrulle så är det.

Mjölfria morotsscones
Portioner: 2

Ingredienser
Scones
1 dl fiberhavregryn
1 dl pofiber
2 medelstora morötter (ca 120g riven vikt)
2 ägg
1 dl mjölk
1 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 krm kanel
Lite salt

Gör såhär
Sätt ugnen på 225 C. Skala och riv morötterna. Mixa havregrynen till ett fint mjöl. Blanda alla ingredienser i en bunke och låt svälla något. Smaka av med salt. Klicka ut fyra högar på en plåt och kör i ugnen ca 20 minuter. Ta ut när sconesen har fått en hård, gyllene yta. 
Frozen acaibowl
Portioner: 2

Ingredienser
Smoothie
1 stor banan
1 dl frysta blåbär
1,5 dl frysta hallon
1 dl kokosdryck
0,5 dl chokladkasein
1 msk acaipulver

Topping
1 liten banan
Granola
Jordnötssmör
1 kiwi
Kokoschips

Gör såhär
Häll alla ingredienser till smoothien i en blender. Mixa tills allt är ordentligt blandat och smoothien är glassliknande i konsistensen. Häll i två skålar och toppa med allt gött du kan komma på. Munch away!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar