måndag 6 mars 2017

När man har tid att krångla till det

Lördagen var en typisk fixardag. Jag har saknat den typen av helgdagar alldeles för länge nu. Ni vet, när man under veckorna har hamnat i bakvatten med exakt alla hushållssysslor. Samtliga golv i huset hade förvandlats till horisontella garderober med en salig blandning av jobbskjortor, träningskläder och nytvättat, man inte längre kunde gå barfota i köket på grund av det smultäckta golvet och toaletten var belamrad till bristningsgränsen med smink, produkter och ännu mer kläder av obestämbar tvättstatus. Trots avsaknaden av pedantgener hos undertecknad var det en otrolig lättnad att äntligen få ordning på allt. Även kylskåpet fylldes och Crockpoten fick göra en insats för kommande veckas matlådor.

På vardagarna är jag, som ni kanske har förstått, beroende av att matlagandet går i ljusets hastighet när man kommer hem från stallet hungrig, trött och lerindränkt. Därför gillar jag att ha helgerna för att åtminstone kunna laga mat i lugn och ro. Gärna passar jag på att göra något krångligare när jag ändå har tid. Den här lördagen föll valet på fetaostspäckade morots- och sötpotatisbiffar med blomkålstabbouleh och en dill/citronhummus. Låter det gott? Tänkte väl det. Jag kan avslöja att det var det också. Allt som innehåller fetaost kan omöjligen bli annat än total succé. Saltsöta biffar, ljummen blomkålssallad med krispiga inslag och en len, citronsyrlig dillhummus. Kan det bli annat än bra? Just den här smaksättningen på biffar och hummus blev sådär smack-in-the-face-bra, om man nu får säga så om sina egna recept. Vego kan definitivt vara gourmet!

Tycker du att det är svårt att matcha vin med vego? Det är inte svårt alls, jag lovar. Men om jag ska komma med ett tips kan jag avslöja att en Nya Zeeländsk Pinot Noir passar finfint till denna rätt. Urlar Pinot Noir 2013 kan beställas på Vinoteket (den är även ekologisk!) men även Gardo & Morris Pinot Noir 2014 från bolaget borde funka.


Fetaost- och morotsbiffar med blomkålstabbouleh och dillhummus
Portioner: 4

Ingredienser
Morotsbiffar
4 st stora morötter
1 medelstor sötpotatis
1 pkt fetaost à 150g
3 ägg
0,5 msk fiberhusk
0,5 dl pofiber
Lökpulver, vitlökspulver, salt

Blomkålstabbouleh
1 litet blomkålshuvud
1 avokado
1 rödlök
1/2 påse bladspenat
1 pkt bladpersilja
Granatäpplekärnor

Dillhummus
1 pkt kokta kikärtor
Skal av 1 citron, saft av 0,5
2 vitlöksklyftor
1 msk tahini
1 pkt färsk dill eller 2 msk torkad
2 msk citronolivolja
Lite vatten
Salt, cayennepeppar, svartpeppar

Gör såhär
Börja med biffarna. Skala och riv morötterna och sötpotatisen fint och pressa ut vätskan. Blanda med hackad fetaost, ägg, pofiber och fiberhusk. Låt stå i tio minuter. Smaka av med salt och kryddor. Forma till biffar och stek i olja. Ett tips är att först bryna biffarna så de håller ihop för att därefter sänka värmen och låta dem bli genomstekta.
Skär blomkålen i buketter och mixa i matberedare till couscousliknande konsistens. Lägg i en porslinsskål och micra på full effekt tills blomkålen är genomkokt. Lägg i en bakduk och pressa ut all vätska. Skär rödlök i tuna halvmånar, skär avokadon i bitar, hacka persilja och blanda allt med blomkålsriset. Smaka av med örtsalt och ringla på lite olivolja. Toppa med granatäpplekärnor.
Mixa kikärtorna till hummusen tillsammans med vitlök, tahini, citron, dill och olja. Smaka också av hummusen med salt och lite cayennepeppar. Lägg upp den i en skål. Servera till biffar och tabbouleh. Hugg in och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar