söndag 5 mars 2017

Räddningsexpedition kontorsbananer

I fredags kom sambon hem med ett gäng övermogna bananer som han hjälteaktigt hade räddat från en säker död på kontoret under helgen. Jag kände genast ett ansvar för att de här stackars bananerna inte skulle gå samma soptunneöde till mötes i vårt kök och hade därför planen på att slänga in dem i frysen för framtida nicecreams och smoothiebowls. Nu kom jag emellertid inte så långt, utan bananerna blev bortglömda på diskbänken. När klockan med råge hade passerat lunchtid dagen därpå, gårdagskvällens matlådor inte kändes särskilt lockande och bananerna på diskbänken gav mig en rejäl skvätt dåligt samvete i sin alltmer framträdande brunhet - då frångick jag alla mina benhårda principer och gjorde våfflor till lunch. Jag måste poängtera att jag egentligen inte är för att äta sötsaker istället för mat; det känns väldigt märkligt de få gånger jag faktiskt gör det. När jag är hungrig vill jag ha MAT, inte socker. Nu kändes dock våffel-idén som ett mycket bra påhitt. Jag var faktiskt tvungen att ställa upp, för bananernas skull.

Nu är ju bananvåfflor så himla gott, så jag kan inte direkt påstå att det gick någon nöd på mig. Toppade med jordgubbar och en nyttigare variant av nutella-chokladsås gjorde dem inte äckligare, precis. Låt oss säga att vi slukade denna lunch, sambon och jag. Slickade skålarna och fångade smulor med fingrarna. Typ. Det lär bli bananvåfflor till lunch någon mer dag...


Bananvåfflor med nutella-chokladsås
Portioner: 2

Ingredienser
Våfflor
4 små bananer
4 stora ägg
1 tsk bakpulver
2 tsk fiberhusk
2 krm vaniljpulver
1 krm kanel
En nypa salt

Nutella-chokladsås
50g sockerfri mjölkchoklad
1 tsk hasselnötssmör
2 msk matlagningsgrädde

Gör såhär
Lägg bananer, ägg och övriga våffelingredienser i en blender med kraftig motor. Mixa tills allting har blivit en slät konsistens. Värm upp ett våffeljärn och stek ca 8 våfflor i rejält med kokosolja. Tricket är att smörja både över- och undersida med kokosolja mellan varje våffla för att få till krispiga kanter.
Gör chokladsåsen genom att smälta choklad, hasselnötssmör och grädde i en kastrull. Servera med jordgubbar. Slurp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar