lördag 18 mars 2017

Sötpotatistacos med bönröra och sesamdressing

Ni vet när jag sa att jag var less på fredagstacos? Jag tar tillbaka det. I veckan snubblade jag nämligen över en receptidé hos Tuvessonskans på en vegansk variant av tacos som jag omedelbart kände ett starkt ha-begär efter. Glöm allt vad köttsubstitut heter och förbered dig på en rejäl smakbomb som för dig till himmelriktet. Jag gjorde om lite efter eget huvud och det här, mina vänner, blev en vegantacos utöver det vanliga. Sambon sa tveksamt "vad kallade du det här, sa du...?". Vadå, allt man äter i tortillabröd och som innehåller något spiskumminkryddat klassas väl som tacos. Eller? Skitsamma. Det var i alla fall jävligt slafsigt och jävligt gott. Två goda ting som är ett måste för en lyckad tacos. Addera ett glas rött och fredagsfeelingen är ett faktum.

Nu är ni såklart oerhört nyfikna på vad som döljer sig i denna hypeade tacos. Jag ska inte dra ut på det längre. Här har vi rökig rostad sötpotatis, en kryddig bön-och cashewröra, sesamdressing (mitt stora beroende just nu), snabbpicklad rödlök och diverse krispiga grönsaker. Avokado har givetvis också en roll i det hela. Toppa allt med sesamfrön och saken är biff (eller kanske inte). Jag råder er starkt till att testa den här tacon omedelbart, fredag eller ej. Tack Tuvessonskans för grym inspiration!


Sötpotatistacos med kryddig bönröra och sesamdressing
Portioner: 4

Ingredienser
Sötpotatis
2 stora sötpotatisar
1-2 msk rökt paprikapulver
2 msk rapsolja

Snabbpicklad rödlök (sockerfri)
1 stor rödlök
0,5 dl äppelcidervinäger
2 msk limesaft
1 msk björksocker
Lite salt

Sesamdressing
1 dl yoghurt, vegansk
1 msk sesamolja
2 msk majonnäs, vegansk

Bön- och cashewröra
1 pkt stora vita bönor
1 dl cashewnötter
1 msk olivolja
2 tsk oregano
1 tsk paprikapulver (ej rökt)
1 msk spiskummin
2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
Ev 2 msk vatten

Tillbehör
Salladslök
Gurka
Färsk persilja
Avokado
Babyspenat
Sesamfrön
Och tortillabröd, såklart. Valfri sort.

Gör såhär
Sätt ugnen på 225 C. Koka därefter upp lagen till rödlöken. Skär rödlöken i tunna halvmånar, lägg i ett glas/en burk, häll över lagen och låt svalna till servering. Skär sötpotatisen i tärningar och blanda väl med rapsolja. Sprid ut på en plåt och krydda rejält med rökt paprikapulver och salt. Kör i ugnen tills de är mjuka inuti och har fått en krispig yta, ca 25 minuter. Sippa under tiden på ditt vinglas och gör de övriga tillbehören. Sköj av bönorna och mixa dem till en slät kräm. Späd ut med vatten för att få rätt konsistens. Addera cashewnötter, vitlök och kryddor. Kör några varv till och smaka av med salt. Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Skär upp salladslök, gurka, avokado och persilja. Värm tortillabröden. Ställ fram allt på bordet, ös upp på tortillabröden and let the slafs begin!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar