måndag 13 mars 2017

Stekt gnocchi med feta och citronsvamp

När ingredienserna till denna middag skulle införskaffas tog jag min oskuld. Vad avser gnocchi, alltså. Jag har aldrig köpt eller lagat det förut. Däremot har jag givetvis ätit det, även om sammanhangen har varit helt andra än en vardagkväll hemma i mitt eget kök. För den som inte vet är gnocchi en liten italiensk degboll fylld med potatis. Väldigt mättande för sitt låga kcal-innehåll (ca 160 kcal/100g). Enligt förpackningen ska gnocchin kokas, men alla vet ju att allting som "egentligen" ska kokas blir godare med lite stekyta. Plus att instruktioner är för människor utan fantasi. Ja, det gäller även alla former av manualer. Ikea-möblerna blir klart mer intressanta när man får lista ut själv vart alla skruvar och pluggar ska sitta...

Gnocchin blev alltså stekt. Tillsammans med svamp, vitlök, gul lök och sojabönor. Toppat med rejäla chunks av fetaost, rostade pinjenötter och en touch av citronskal. Så enkelt. SÅ. GOTT. Inspiration till detta recept fick jag från bloggen Vegokäk. Jag har på senaste tiden snöat in på icke-krämiga pastarätter och steker hellre i lite mer fett. Jag tycker att smaken på allting kommer fram bättre när allting inte bara mosas ihop i gräddsås. Även om gnocchi per definition inte är pasta kan man tydligen behandla den likadant. För jävlar vad gott det blev. Jag kan dessutom avslöja att den här rätten gav utomordentlig effekt som pre-workout meal kvällen före morgonens brutala benpass. Karl Alfred och hans spenat kan slänga sig i väggen. Så har ni inte testat gnocchi förut, gör det - det är en order.



Stekt gnocchi med fetaost och citronsvamp
Portioner: 4

Ingredienser
800g gnocchi (vi åt visst upp 400g på två pers. Ops)
250g skogschampinjoner
200g portabello
2 vitlöksklyftor
1 stor gul lök, klyftad
1 pkt sojabönor
150g fetaost
Skal av 1 citron
50g pinjenötter

Gör såhär
Sätt på vattnet till gnocchin. Rosta pinjenötterna i en torr panna tills de har fått färg och luktar stekta pinjenötter (mmmm). Häll i en skål sålänge. Tärna all svamp i lagom stora bitar och stek på hög värme tills de har fått fin yta. Sänk värmen och tillsätt löken. Addera även sojabönor och salta. När vattnet till gnocchin kokar, lägg i dem i kastrullen och vänta tills de flyter upp till ytan. Fiska upp dem med en hålslev och stek dem gyllene i rikligt med smör/rapsolja. Lägg gnocchin i djupa skålar, toppa med svampfräset, stora bitar av fetaost, rivet citronskal och pinjenötter. Sen är det bara att hugga in!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar