fredag 3 mars 2017

The kesobröd in the making

Allt jag lagar kan jag faktiskt inte ta åt mig äran av. Särskilt vissa brödrecept faller under den kategorin. Enligt undertecknad är det helt enkelt inte lika roligt att ta fram bakrecept när man måste dutta med matskedsmått och kryddmått. Att freestyla vid bakning är ju inte riktigt samma grej som vid matlagning. Resultatet brukar bli... mindre bra. Att jag hellre tar fram nya matrecept än brödrecept kan också ha med att göra med att jag i ärlighetens namn aldrig har varit någon direkt mackfantast. Jag är över lag inte särskilt förtjust i mjölmat, men som del av en lyxigare helgfrukost är faktiskt mackan, tunnbrödet eller sconesen givna deltagare vid köksbordet. Jag föredrar antingen att baka mörkt, grovt bröd av frön, nötter, rågmjöl och havre eller att göra ljust bröd med alternativa mjölsorter som mandelmjöl, kokosmjöl, pofiber och fiberhusk. Eller keso. Inte en mjölsort direkt, men ändå. Keso är i sanning en gåva till mänskligheten vad avser bröd och pannkakor. Tro mig, det är ingenting jag hade kommit på själv. Men har man en gång ätit kesoplättar eller nybakt kesobröd är man garanterat fast. Inside information till den skeptiske: det smakar inte det minsta av keso.

Jag bakar mitt kesobröd utifrån ett recept från 56 kilo, som har många fantastiska lågkolhydratsbröd i sin receptbank. Det här brödet är nyttigt, proteinrikt, vitt, luftigt och alldeles underbart. Som en bonus går det oförskämt snabbt att svänga ihop. Jag hade alltså inga som helst ursäkter till att inte baka färskt bröd till soppan häromkvällen, även fast jag trillade in genom dörren vid 21. 21:20 plockades brödet ur ugnen och soppan stod varm och rykande på bordet. Husmorspoäng till mig. Och vansinnigt gott nybakat bröd till middagen.

Såhär går det till att skapa det fantastiska kesobrödet. Häng med!

 Knäck 6 ägg och lägg i en bunke med 250g keso.

 Stavmixa.

 Addera mandelmjöl, kokosmjöl, fiberhusk, bakpulver och salt.

 Blanda ihop till en fin gegga.

 Tryck ut på ett bakplåtspapper. Jag använde händerna för att,  tja, jag gillar tydligen att kladda med händerna. När önskad form uppnåtts, strö över vallmofrön.

15 min senare - ta da!


Uppskuret, klart och redo att huggas in på.

Kesobröd à la 56 kilo
Portioner: 8

Ingredienser
6 ägg
250g keso
6 msk kokosmjöl
8 msk mandelmjöl (eller ytterligare 3 msk kokosmjöl)
2 msk fiberhusk
4 tsk bakpulver
En nypa salt

Gör såhär
Sätt ugnen på 200 C. Knäck ägg i en bunke och häll på keson. Stavmixa tills kesokornen inte syns längre. Addera övriga ingredienser och blanda ihop. Tryck ut i en långpanna klädd med bakplåtspapper och strö över vallmofrön. Grädda 15 min. Ta ut och skär i bitar. Ät upp allt på en gång.

2 kommentarer: