måndag 27 mars 2017

Torskbiffar med fräsch romsås

Ibland blir man sådär löjligt sugen på svensk husman och klassiska, välbekanta smaker. Jag känner också en viss skyldighet gentemot min sambo att åtminstone någon gång ibland släppa mina märkliga, egenpåhittade veganmåltider med obegriplig ingredienslista. Så J, om du läser detta - var tacksam, ok? Helt välbekant blev det ju visserligen inte med tanke på att jag aldrig har gjort fiskbiffar förut, av oklar anledning. Det var således hög tid att göra det. Jag valde klassiska torskbiffar med smak av dill, ärtor, kokt delikatesspotatis och en krämig, citronsyrlig romsås. Lena, milda smaker som passar utomordentligt bra ihop. Ibland behöver man faktiskt inte krångla till det. Inte ens jag.

Ser ni vilka fina snödroppar sambon tog in från trädgården? Första vårtecknet!


Torskbiffar med fräsch romsås, ärtor och potatis
Portioner: 4

Ingredienser
Biffar
400g torskfilé
1 gul lök
1 msk torkad dill
1 ägg
0,5 tsk fiberhusk
Salt, svartpeppar

Romsås
1 dl lättcremefraiche
1 msk majonnäs
1 dl yoghurt
2 msk tångkaviar eller stenbitsrom
0,5 kruka färsk dill
1 liten rödlök
2 vitlöksklyftor
0,5 citron, saft+rivet skal
Salt, citronpeppar

Tillbehör
600g delikatesspotatis
600g gröna ärtor

Gör såhär
Koka upp vatten till potatis och ärtor och koka tills de är färdiga. Gör under tiden biffarna. Lägg torskfilé, hackad gul lök, dill, ägg och fiberhusk i en matberedare och mixa slat. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt smeten sätta sig en stund och forma därefter biffar. Smeten är rätt lös och fluffing så det kan vara lite besvärligt. Blöt händerna så går det bättre. Stek biffarna i rikligt med stekfett på medeltemperatur tills de har fått fin yta. Gör romsåsen under tiden. Finhacka rödlök och dill och blanda med övriga ingredienser. Smaka av med salt och citronpeppar. Servera biffarna med potatis, ärtor och romsås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar