torsdag 16 mars 2017

Världens godaste falafelsallad

Den här gången överdriver jag inte ens. Jag lovar. Om ni inte har testat att göra egen falafel på riktigt råder jag er till att testa det ögonaböj. Jag har tidigare bara gjort falafel på låtsas och nu har en helt ny värld öppnat sig, både vad avser smak och konsistens. Att göra falafel på låtsas är alltså att göra det på kikärtor på tetra. Gör inte det. Det ÄR värt besväret att komma ihåg att slänga torkade kikärtor i plurret kvällen före man har tänkt att tillaga dem. Jag trodde dock först att mitt lilla experiment skulle gå käpprätt åt helvete. När jag smakade av smeten smakade det, till min stora förfäran, exakt som kikärtsmjöl. Som groddar, typ. En otäck smak av omogen gröda. Jag tömde kryddskåpet i panik och som tur var gick detta att rädda med mängder av lök och spiskummin. Färdigstekta smakade biffarna bara supergott. Låt er därför inte avskräckas av smaken på den okryddade falafelsmeten.

Som ni vet är jag ingen brödfantast, och det här med pommes till falafel känns ju lite väl tjatigt (och näringsfattigt). Därför slängde jag i mina falaflar (haha) i en gudomlig färgsprakande sallad med apelsin, ugnsrostad sötpotatis, rödlök, kål, avokado, torkade tranbär och jordnötter. Ja, det är värt att bena ur apelsinklyftor. Vem vill ens ha det där vita som håller ihop klyftorna? Exakt, ingen. Lika bra att skära bort dem på en gång och få en betydligt mer estetisk sallad. Jag har nämligen hört att man även äter med ögat, något som mitt tolvåriga jag definitivt inte hade förstått poängen med (min favoriträtt var då mormors köttbullar, potatismos, gräddsås och lingonsylt, med köttbullarna nedskurna i småbitar och allting blandat/mosat i en enda rosabrun spyaktig sörja. Min pedantiska mamma nästan grät och mormor lät mig hållas. Men gott var det.)Världens godaste falafelsallad
Portioner: 4

Ingredienser
Falafel
225 g torkade kikärtor
1 gul lök
2 stora vitlöksklyftor
1 msk lökpulver
1 msk vitlökspulver
2-3 msk spiskummin
2-3 msk olivolja
Rejält med salt
En rejäl nave färsk persilja
1 msk bakpulver

Apelsin- och honungsdressing
1 msk honung (ta agavesirap för helt veganskt)
1 tsk tamarisoja
1 tsk vitvinsvinäger
Skal av 0,5 apelsin
3 msk olivolja

Sallad
Babyspenat
0,5 litet vitkålshuvud
2 stora sötpotatisar
1 stor rödlök
2 avokado
2 apelsiner
Saltade rostade jordnötter
Torkade tranbär

Gör såhär
Börja med att lägga de torkade kikärtorna i blöt minst 10 timmar. Sätt ugnen på 225 C och börja sedan med kikärtorna. Skölj dem noga och mixa dem. Först kommer konsistensen att vara rätt smulig, men ge inte upp! Addera hackad lök, vitlöksklyftor, olja och persilja och mixa ännu mer. Smeten ska vara riktigt slät. Smaka därefter av med kryddor (snåla inte) och mängder med salt. Blanda i bakpulver och låt smeten vila i kylen en stund. Skär under tiden sötpotatis i halvmånar och lägg på en plåt. Krydda med salt, rostad vitlök och ringla över rapsolja. Kör i ugnen tills de är mjuka och har fått fin färg. Ta ut och låt svalna något. Riv skal av apelsin och blanda med övriga ingredienser till dressingen. Bena därefter ur filéer ur apelsinerna, skär rödlök i tunna halvmånar och strimla vitkålen fint. Skär upp avokadon. Hetta därefter upp en stekpanna med rapsolja, rulla små bollar av falafelsmeten och stek ett par minuter per sida på medeltemperatur. Lägg upp babyspenat på tallrikar och toppa med vitkål, rödlök, sötpotatis och avokado. Ringla over dressingen. Toppa därefter med falafel, apelsinklyftor, jordnötter och tranbär. Servera och njuuut!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar