tisdag 21 mars 2017

Västerbottenostbakad lax med kantarellmos

Ibland blir man sådär galet sugen på riktigt saftig lax. Eller ja, ganska ofta faktiskt. Hur något kan vara så fruktansvärt gott och samtidigt så nyttigt är rätt förunderligt. Alltså är det bara att frossa i lax så ofta man kan (och har råd). Det fina med lax är att man lika gärna kan kombinera det med svamp, rotfrukter och andra murriga höstsmaker som med en jordgubbssallad i juni. Nu är det ju inte sommar riktigt än och eftersom jag är barnsligt förtjust i rustika höstsmaker får jordgubbssalladen vänta några månader. Om man ostspäckar laxen och serverar med ett riktigt krämigt, mustigt och smakrikt mos blir man knappast missnöjd. Comfort food at its finest. Snabblagat, rustikt och asgott. Ett perfekt recept för att liva upp en vardagkväll, om ni frågar undertecknad. Try it!


Västerbottenostbakad lax med blomkåls- och kantarellmos
Portioner: 4

Ingredienser
Lax
4 laxfiléer
25 g riven västerbottenost (22%)
50 g färskost (9%)

Blomkåls- och kantarellmos
1 stort blomkålshuvud
250 g palsternacka
2 vitlöksklyftor
15 g kantareller, torkade
2 msk färskost (9%)

Gör såhär
Sätt ugnen på 200 C. Blötlägg de torkade kantarellerna. Skala palsternacka och skär i bitar. Skär blomkålen i buketter. Lägg palsternacka och blomkål i en kastrull med lättsaltat vatten och låt koka upp. Koka tills de är mjuka. Gör under tiden laxen. Blanda ihop västerbottenost med färskost och smaka av med lite salt och peppar. Skär ett snitt i varje laxfilé, salta och krydda med citronpeppar. Lägg en klick av ostblandningen i snittet. Ta upp svampen ur vattnet och stek en stund. Salta och ställ åt sidan. När blomkål och palsternacka har mjuknat, häll av vattnet och låt dem ånga av en stund. Stompa dem sedan och låt ytterligare vätska ånga bort. Detta tar en stund! Addera därefter lite färskost och pressad vitlök. Smaka av med vitpeppar och salt. Kör laxen i ugnen ca 12 minuter. Avsluta med att blanda ner kantarellerna i moset. Servera laxen med mos och en färgglad sallad. Happy eating!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar