torsdag 23 mars 2017

Vegansk tofu stroganoff

En gigantisk fördel med upptäckten att min kropp behöver (och tål) mer kolhydrater än vad som är "tillåtet" på LCHF är att jag nu kan börja utforska det veganska köket på ett helt annat sätt än tidigare. Jag måste erkänna att jag länge har varit skeptisk till vegansk mat. Jag menar, vem kan leva utan ost? Men så länge det inte handlar om att man känner att man måste få en stämpel som heltidsvegan tycker jag att man gott kan laga vegansk mat ibland (även fast man äter ost nästan dagligen). Jag är chockad över hur sjukt mycket god mat man kan göra vegansk. De allra flesta rätterna blir faktiskt godare än "originalet". Den här veganska varianten av korv stroganoff är definitivt en av dem.

Halvvägs genom gårdagens middag upplyste jag sambon i förbifarten om att det var trevligt med en vegansk version av korv stroganoff. Han stirrade misstroget på mig. "Skojar du?" Nä, det gjorde jag ju inte. "Jag tänkte precis säga att den här 'skinkan' var mycket godare än vanligt!" (oklart varför han hade fått för sig att man har skinka i korv stroganoff, men i alla fall). Sånt här gör mig glad ända in i min svarta själ. När man lyckas övertyga en karl uppvuxen på husmanskost om att det veganska alternativet inte bara är gott, utan betydligt godare, då har man fan lyckats med sin veganska matlagning. Dessutom är detta faktiskt första gången jag provar havregrädde, och ursäkta svordomen på förhand men SATAN vad gott det var! Såsen blev HIMMELSK! Nej, det lät inte bli någon mer "vanlig" korv stroganoff i det här hushållet. Gissa om jag ser fram emot dagens lunchlåda!


Vegansk tofu stroganoff
Portioner: 4

Ingredienser
Tofu stroganoff
2 pkt naturell tofu à 270g (jag använde Kung Markatta)
1-2 msk rökt paprikapulver
2 msk rapsolja med ramslök (jag använde Kung Markatta)
2 gula lökar
4 dl havregrädde
1 dl tomatpuré
2 msk tamarisoja
2 msk grönsaksfond
1-2 msk dijonsenap (jag använde Kung Markatta)

Tillbehör
Vitkålsris (eller valfritt ris)
Rivna morötter med citronolivolja och russin

Gör såhär
Skär tofun i strimlor och blanda med ramslöksolja, rökt paprikapulver och salt. Låt stå några minuter. Klyfta lök och bryn den snabbt i rapsolja. Addera tofun och låt den få lite yta. Häll på havregrädde, tomatpuré, soja, fond och senap. Låt puttra en stund. Gör under tiden iordning det ris du ska ha till. Vitkålsris görs genom att mixa 1/2 vitkålshuvud och steka det med salt och vitlökskrydda en stund. Riv under tiden morötter och blanda ihop morötter med lite citronolivolja och russin. Smaka av såsen och salta/peppra. Servera tofu stroganoff med ris och morotssallad. Ät och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar