torsdag 27 april 2017

Biff Rydberg paleostyle

Jag förespråkar som alltid att lyssna på kroppen. Vill kroppen ha fräsch räksallad - ät fräsch räksallad. Vill kroppen ha svullig husman - ät svullig husman. Men bara för att man är sugen på något mindre nyttigt är det absolut inte omöjligt att modifiera receptet lite för att behålla svulligheten men få in nyttighetsaspekten. Det är sådant vi kallar win-win. Jag har aldrig varken ätit eller lagat Biff Rydberg, men fick plötsligt för mig att jag absolut inte kunde överleva utan att testa. Lägligt nog hade jag precis tinat typ 2 kg otroligt fint nötinnanlår, så köttet låg i kylen och ropade på att få hamna i stekpannan. Utöver köttet gjorde jag ett fräs på zucchini och gul lök. Jag tänkte dock att jag skulle vara en bra flickvän åt min sambo och gjorde därför klassisk råstrekt potatis till honom, precis som det "ska" vara i en Biff Rydberg. Jag hade däremot inte räknat med att det seriöst skulle ta typ 45 min att råsteka den där jävla potatisen. När jag äntligen hade lagt upp allt, fotat tallriken och med en lättad suck satt mig i kökssoffan för att hugga in på denna gourmetmåltid började sambon peta i sin mat och bara "jaha, vad är det här? Pytt i panna?". Öh, NEJ? Inte fan hade jag lagt en timme på att göra pytt i panna, det gjorde jag väldigt klart för honom.

Till min Biff Rydberg serverade jag riven pepparrot, persilja, äggula och dijonnaise. Så sjukt gott och mättande lågkolhydratsmål. Halva tallriken hade räckt, men det är ju svårt att veta i efterhand. Hursom, nästa gång era kroppar cravar husman - gör Biff Rydberg paleostyle!

Biff Rydberg paleostyle
Portioner: 4

Ingredienser
Biff Rydberg
600-800 g nötkött av fin kvalitet
2 stora zucchini
2-3 gula lökar

Tillberhör
4 äggulor
Persilja
Ruccola
Riven pepparrot
Dijonnaise (majonnäs, dijonsenap, salt/peppar)

Gör såhär
Skär köttet i ca 1 cm tjocka skivor, krydda med salt och steak-krydda och bryn hastigt. Stekpannan ska vara torr och vara mycket het. Det ska gå fort och köttet ska endast få yta. Ställ åt sidan. Skär zucchini i tärningar och hacka gul lök. Fräs zucchini och lök i kokosolja tills de har fått färg och blivit något mjuka och glansiga, men inte mosiga. Ställ åt sidan. Gör dijonnaise genom att röra ihop valfri mängd dijonsenap och majonnäs och smaka av med salt och svartpeppar. Skär köttet i tärningar, hetta återigen upp en stekpanna till riktigt hög temperatur och stek så tärningarna bara värms upp. Lägg ruccola på tallrikar och lägg zucchini/lökfräset på ena sidan och köttärningarna på den andra. Riv över pepparrot och klipp över persilja. Servera med 1 rå äggula i sitt äggskal och dijonnaise. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar