onsdag 26 april 2017

Blåbärs- och pumpafröbollar (vegan, paleo)

- inlägget är i samarbete med Svensk Hälsokost

Rawbollar - världens mest älskade paleofika. Men varför stanna vid den klassiska chokladbollen? Det fina med rawbollar är att man kan slänga ner vilka nötter, mjöler och torkade frukter man än behagar, krydda lite, mixa och rulla i något göttit. Och det blir lika lyckat varje gång. Den här gången tänkte jag emellertid till lite innan jag kastade mig över matberedaren. Jag kom fram till att jag ville göra rawbollar med smak av blåbär, choklad och pumpafrö - kom igen, hur kan det INTE bli asgott? Jag älskar pumpafrön och har det på typ allt. I salladen, på yoghurt, i smoothies, på pasta... De är väldigt rika på zink och magnesium och innehåller mycket antioxidanter.

Men de här pumpafröbollarna är inte några vanliga pumpafröbollar. De är faktiskt pumpafröbollar 2.0 - superboostade med pumpakärnmjöl! Pumpakärnmjöl är nämligen, bland annat, otroligt proteinrikt. Per 100 g har mjölet 10 g fett, 5 g kolhydrater och hela 67 (!) g protein. Förutom detta har mjölet högt fiberinnehåll och innehåller många mineraler. Det har också en hög halt tryptofan, som är en viktig del i kroppens tillverkning av serotonin och melatonin (som reglerar sömn, humör och dygnsrytm). Jag har använt pumpakärnmjöl från Urtekram, som är framställt av vackert grönt mjöl från avfettade pumpakärnor och har en mild smak som är meant-to-be med smoothies och bakverk. Nå. Nog tjatat om denna fantastiska produkt. Den här versionen av rawbollar är, förutom pumpafröna och pumpakärnmjölet, baserade på dadlar för krämigheten, kakao från Urtekram för chokladigheten och är rullade i blåbärspulver från Holistic för... blåbärigheten. Eller ja. Whatever.

Slutresultatet blev ett gäng riktigt kladdigt krämiga chokladbollar med en mild smak av pumpafrön och en syrlig blåbärston. SÅ. Jävla. Goda. Sambon verifierar detta. Vad väntar du på - fram med matberedaren och sätt igång!

Pumpakärnmjölet hittar ni HÄR: https://www.svenskhalsokost.se/varumarken/urtekram
Blåbärspulvret HÄR: https://www.svenskhalsokost.se/varumarken/holistic
och kakaon HÄR: https://www.svenskhalsokost.se/varumarken/urtekram

Blåbärs- och pumpafröbollar
Portioner: 8-10 st

Ingredienser
Blåbärs- och pumpachokladbollar
8 färska dadlar
1,5 msk pumpakärnmjöl
3 msk pumpafrön
2 msk mandelmjöl
1 msk kakao
1 msk kokosolja
2 nypor flingsalt
Blåbärspulver att rulla i

Gör såhär
Kärna ur dadlarna och lägg i en mixer. Mixa några varv tills det har blivit kletigt. Häll i övriga ingredienser och mixa tills smeten går ihop. Gör bollar och rulla i blåbärspulver. Och försök att inte sluka alla själv...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar