onsdag 19 april 2017

Friterad fetaost med fräsch quinoasallad

Något jag har velat prova väldigt länge är att panera och fritera fetaost. Nu efter påskens alla svulstiga måltider och lika generösa middagsutgifter kändes det därför ganska passande att gräva fram två paket fetaost ur kylens innersta vrå, doppa i ägg och panko och kasta ner i oljeplurret. Har man kokt quinoa dagen innan, vilket måltidsplanerare Kedbäck givetvis hade, fixar man denna middag på under tio minuter. Panerad och friterad fetaost blir dessutom om möjligt ännu godare än vad fetaost är i sitt naturliga tillstånd. Den får en härligt krispig yta och ett smältande inre. Gillar man nygrillad halloumi lär man inte att bli besviken, det är ett som är säkert. Fetaostens sälta möter sedan sötman i aprikoserna och friskheten i myntan och gurkan på ett ytterst angenämt vis. Nej, hörni. Denna salladskomposition kräver faktiskt att man upplever den; mitt tjatande lär inte göra den rättvisa. Dags att sluta med alla fjantiga beskrivningar och hoppa vidare till receptet.


Friterad fetaost med fräsch quinoasallad
Portioner: 4

Ingredienser
Rökt tofu
600 g fetaost
2 ägg
Panko (eller annat ströbröd)

Quinoasallad
4 dl kokt vit quinoa
0,5 påse ruccola
En näve mandlar
En näve torkade aprikoser
Några myntablad
0,5 rödlök
0,5 gurka

Gör såhär
Skär varje fetaostblock i två delar. Hetta upp rejält med matolja i en kastrull eller stekpanna. Vispa upp ägg med en gaffel på en tallrik och häll panko på en annan tallrik. Droppa först fetaosten i ägg och sedan i panko. Fritera någon minut per sida. Var försiktig när osten ska vändas så paneringen inte trillar av. Skär under tiden upp rödlök, gurka och torkade aprikoser. Blanda med kokt quinoa, ruccola, mandlar och myntablad. Droppa i lite ramslöksolja och krydda med örtsalt. Servera salladen med den friterade fetaosten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar