onsdag 12 april 2017

Halloumi black bean tikka masala

Ibland stöter man på receptidéer man bara känner att man måste kopiera. Det händer inte ofta, men när man besöker Tuvessonskans blogg inträffar det nästan varje gång. Hon bjuder ofta på rustik, härlig vegomat med massor av smak och spännande twistar. När jag ramlade över ett recept på halloumi tikka masala med morot och svarta bönor kände jag bara: bullseye. Jag är helt tokig i indisk mat och vegofierad sådan kan ju inte bli annat än asgott. Jag gjorde såsen mejerifri och serverade ugnsrostad blomkål till istället för ris, men man gör ju som bekant som man behagar med det där med kolhydrater och mejerier.

Jag måste också ännu en gång hylla den syrade rödlöken. Den här gången gjorde jag en ännu bättre version än den förra; att köra löken i mandolin, hälla upp den i en burk med tättslutande lock och ta lika delar äppelcidervinäger och vatten visade sig vara en succé. Varför har man inte alltid en burk syrad rödlök stående i kylen? Jag bara undrar.


Halloumi black bean tikka masala
Portioner: 4

Ingredienser
Tikka masala
1 stor gul lök
2 morötter
3-4 vitlöksklyftor
Några msk riven ingefära
4 tsk garam masala-krydda
1 tsk sambal oelek
En rejäl skvätt grönsaksfond
2 dl kokosmjölk
2 dl vatten
500g krossade tomater
2 burkar svarta bönor

Syrad rödlök
1 stor rödlök
0,5 dl äppelcidervinäger
0,5 dl vatten
2 msk limesaft
Lite salt

Tillbehör
Ugnsrostad blomkål (2 små huvuden)
200g halloumi
Torrostade cashewnötter
Babyspenat

Gör såhär
Börja med att syra rödlöken. Skiva den tunt på mandolin och tryck ner i en burk. Häll på äppelcidervinäger och vatten och limejuice. Skaka lätt så allt blandas och låt stå minst 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 C. Skär blomkålen i buketter, blanda med rapsolja och strö ut på en plåt. Salta och kör i ugnen tills den har fått fin färg. Gör under tiden såsen. Fräs gul lök, vitlök och grovriven morot en stund. Tillsätt tomatpuré och garam masala. Häll på krossade tomater, kokosmjölk, vatten och fond. Låt puttra ca 10 min. Mixa såsen med mixerstav och tillsätt avrunna svarta bönor. Stäng av plattan. Stek kuber av halloumi så de får lite färg och torrosta cashewnötter. Servera tikka masala med ugnsrostad blomkål, halloumi, cashewnötter, syrad rödlök och babyspenat. Slurp!

2 kommentarer: