tisdag 4 april 2017

Krämig auberginegratäng med två sorters ost

Som jag skrev igår lagade jag sjukt mycket mat i söndags. Förutom jordnötskycklingen gjorde jag även en gudomlig vegoskapelse i form av en medelhavsinspirerad auberginegratäng med mustig tomatsås och två sorters ost. Auberginegratäng ligger lätt på min top tre-lista över världens godaste vegorecept. Om man tänker på några få saker, förstås. Låt mig presentera några auberginegratäng-lifehacks:

- Salta ur auberginen. Det får bort bitterämnen från auberginen och gör gratängen betydligt godare (säger väl sig självt, men kände ändå att jag måste poängtera det).
- Förgrilla aubergineskivorna före gratängen monteras. MYCKET godare. Jag menar, jämför grillad aubergine med rå aubergine. Vilket är godast? Just det.
- Krydda tomatsåsen. Något så in i satan. Få saker får en att hamna i en så djup depression som en menlös, blaskig tomatsås. I det här receptet får man hjälp av svampfond, morot och orimliga mängder lök för att fixa den biten. Utöver detta öser man med fördel i massor av timjan, rosmarin och salt.
- Snåla icke på osten. Snåla ALDRIG på osten. Det är lag på sånt.

Har man detta klart för sig kan man laga en auberginegratäng som garanterat för smaklökarna till paradiset. Ni kan tacka mig efteråt. Nu till RECEPTET!



(Min kamera hade oturligt nog laddat ur när jag skulle ta uppläggningsbilderna, så jag hoppas innerligt att ni förlåter mig för mobilkvalitén. Nu ligger kameran hemma på laddning och skäms. Jag utgår ifrån att han är fit for fight lagom till nästa recept.)

Krämig auberginegratäng med två sorters ost
Portioner: 4

Ingredienser
Auberginegratäng
3 medelstora auberginer
250g riven mozzarella
1 pkt fetaost à 150 g

Tomatsås
2 pkt krossade topmater à 500 g
0,5 dl tomatpuré
1 medelstor morot
1 dl röda linser
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 dl vatten
En rejäl skvätt svampfond
Timjan, rosmarin, salt, svartpeppar

Gör såhär
Sätt ugnen på 225 C. Dela auberginen i ca 1 cm tjocka skivor på längden. Strö salt på varje skiva och vänta tills det bildas vätska. Torka bort vätskan med hushållspapper. Lägg aubergineskivorna på en ugnsplåt och baka i ugnen ca 10-15 min eller tills auberginen har fått lite färg (utan att bli för mjuk). Gör under tiden tomatsåsen. Fräs lök och vitlök mjukt i olja. Skala och riv moroten grovt och tillsätt moroten till löken. Häll på tomatkross, tomatpuré och svampfond. Krydda med timjan och rosmarin. Addera 1 dl röda linser och 1 dl vatten. Låt tomatsåsen puttra under sporadisk omrörning tills linserna är hyfsat mjuka och tomatsåsen rätt tjock (mer som en röra än en sås). Smaka av med salt och svartpeppar. Bygg därefter gratängen. Lägg ett lager aubergineskivor i en ugnsfast form och toppa med hälften av tomatsåsen. Fördela hälften av mozzarellan över. Lägg därefter ett till lager aubergine-tomatsås-mozzarella. Avsluta med att smula över fetaosten. Kör i ugnen på 200 C i ca 30 min. Man kan behöva lägga folie på sista tio minuterna för att inte fetaosten ska ta för mycket färg. Servera med en god sallad! Här babyspenat, babyplommontomater, avokado och solrosfrön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar