lördag 22 april 2017

Nyttig mat är inte tillsatser och sötningsmedel!

Jag har, återigen, suttit på kammaren och funderat över det här med "nyttig" mat och "hälsa". Jag har också reflekterat över hur fruktansvärt olika dessa två begrepp ter sig för olika människor som promotar sig själva som hälsogurus. Varannan post i mitt Instagram- och bloggflöde handlar om alla fantastiska lågkaloriprodukter. "Nyttiga" produkter. Inga kolhydrater, inget socker, inget fett. De består endast av protein men smakar vanligt godis. Otroligt, va? Att kunna äta godis dagarna i ända och ändå bli fit? En sorglig grundregel i livet är att om något verkar för bra för att vara sant - så är det också troligtvis för bra för att vara sant.

Baksidorna med socker och snabba kolhydrater vet vi numera om, men hur är det med alla tillsatser och alla kemiska sötningsmedel? Jag har svårt att tro att kroppen glatt sväljer all skit vi proppar i den utan att det riskerar att bli några som helst konsekvenser. Så sent som igår publicerades en studie om att EN lightläsk om dagen tredubblade risken för alzheimers och stroke. Bara för att man inte känner sig dålig av att äta något är det absolut inte säkert att det inte har några negativa effekter på kroppen, särskilt inte om det rör sig om konsumtion under lång tid och i stor mängd. Bara för att man vill kunna äta godis till middag med gott samvete kan man inte blunda för verkligheten. Kom igen. Läs innehållsförteckningen på dina proteinbars och säg igen att den kilometerlånga listan av tvivelaktiga substanser är BRA för din kropp.

Jag har länge varit kluven till både vitt raffinerat socker och kemiska sötningsmedel, men har nu tagit ett beslut om att betrakta dem på samma sätt. Det vill säga, inga substanser jag vill ha i min dagliga kost, men något jag kan njuta av då och då. Jag vill tanka min kropp med bensin av högsta kvalitet. Jag vill ge min kropp allra bäst förutsättningar för att fungera optimalt och kunna utföra det jag vill att den ska kunna utföra. Jag vill vara pigg, ha en fungerande mage och få energi av det jag äter. Bränslet till min kropp ska leda till största välmående och bästa träningsresultat. Min kost ska bestå av naturliga råvaror som min kropp kan tillgodogöra sig. Inga kemiska substanser. När jag väl vill ha något sött kommer jag att använda naturliga källor till sötning så som frukt, honung, agavesirap och björksocker. Detta innebär bland annat att jag kommer att byta ut min klassiska "fitness"-gröt mot en annan typ av frukost. Det kommer säkerligen att bli lite klurigt i början, men jag är otroligt motiverad av att ha tagit det här beslutet för min kropp. Let's do this!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar