onsdag 5 april 2017

Rostad majssoppa fajitastyle

Ni vet att jag ständigt letar efter olika sätt att variera fenomenet tacos. Jag tjatar i alla fall om det typ hela tiden här på bloggen. För tacosmaker - så JÄVLA gott (ursäkta svordomen). Tacos - trist. I alla fall "normal" svennetacos. Som en trött och fantasilös variant av färdiga köttbullar och snabbmakaroner. Ja, ni fattar. Den här gången tycker jag själv att jag har tagit ut tacosvängarna rejält och gjort en majsbaserad tacosoppa. Eller ja, fajitasoppa. Jag väljer att kalla den fajitakryddad, eftersom jag tyckte att den smakade mer fajita än tacos. Vad som exakt utgör skillnaden mellan tacokryddning och fajitakryddning är dock tämligen oklart. Ni får gärna upplysa mig om ni vet. Jag kommer troligen inte att orka googla det. Hur som helst. Den här soppan kändes väldigt fajita och därför fick den vara det. Vegansk är den i alla fall. Och givetvis jävligt god. Det här är riktigt mustigt, billigt och snabblagat vegokäk. Blir ju knappast bättre än så.


Rostad majssoppa fajitastyle
Portioner: 4

Ingredienser
Rostad majssoppa
3 burkar majs, avrunnen vikt totalt ca 600 g
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
6 dl vatten
1 burk kokosmjölk
2 grönsaksbuljongtärningar eller motsvarande (jag använder halvflytande)
2-4 tsk chipotlepasta (smaka av styrkan)
2-3 tsk spiskummin
Salt, svartpeppar

Topping
Rödlök
Ev. fetaost (havrefraiche för helt vegan)

Gör såhär
Sätt ugnen på 250 C. Häll vätskan av majsen och sprid ut på en plat med bakplåtspapper. Rosta i ugnen ca 15-20 min tills majsen har tagit rejält med färg. Hacka lök och stek den under tiden. Addera majsen, vattnet, kokosmjölk, grönsaksbuljong, chipotle och spiskummin. Låt koka 5 min. Mixa soppan med stavmixer, späd ev med lite mer vatten om soppan känns för tjock (men en sådan här soppa SKA vara tjockare i konsistensen. Dock inte som en röra/gryta) och koka några minuter till. Smaka av med salt och peppar. Toppa med skivad rödlök och ev lite fetaost eller havrefraiche. Servera gärna med nybakat bröd eller quesadillas. Happy eating!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar