lördag 15 april 2017

Tofu poké bowl

Det är något speciellt med att äta mat i skål. Jag förstår helt och fullt varför det är så trendigt med olika "bowls" just nu. Just grejen med att lägga någon form av bas och sedan toppa med överdrivet mycket goa grejer är bara... genialiskt. Jag har länge velat göra en poké bowl och kände nu att stunden var inne. Den här gången blev det en vegansk variant med rökt tofu, men jag ska nog göra någon slags bowl mycket snart igen och då testa med salmalax. Bara för att det är så jävla gott med bowls och ännu godare med salmalax.

Sen kan man ju bli rätt less på allt vitt ris i tid och otid när man pratar asiatisk och annan utländsk mat. Jag är inte alls särskilt förtjust i ris över lag och kommer därför aldrig att kunna bli en kyckling-och-ris-fitnessmänniska (not sorry). Himla tur att det är superenkelt att ersätta riset med något betydligt godare och mer näringsrikt. Min favorit är, som ni kanske har förstått, olika former av vitkål. I den här bowlen grundade jag alltså med sesamstekt vitkål istället för ris. Det passade perfekt med övriga smaker, så testa gärna det.

Nu ska vi snart iväg på påskmiddag nummer ett i raden. Fördelen med en stor (och matglad) släkt: många middagar! Glad påsk på er!


Tofu poké bowl
Portioner: 4

Ingredienser
Rökt tofu
270 g naturell tofu
2 msk shriracha
Några droppar liquid smoke
2 msk tamarisoja
1 msk rapsolja
Salt

Tillbehör
Sesamstekt vitkål (1/2 huvud)
2 avokado
250 g mango
250 g sojabönor
Babyspenat
Sesamfrön

Gör såhär
Marinera tofun, gärna 24 timmar. Pressa ut så mycket vätska som möjligt och skär tofun i kuber. Lägg i en plastpåse och häll i ingredienserna till marinaden. Knyt påsen och lägg den i ytterligare en påse. Låt marinera över natten. När magen kurrar och det är dags att fixa middag, skär vitkålen tunt. Hetta upp sesamolja i en panna och stek kålen mjuk. Salta och ställ åt sidan. Hetta upp lite rapsolja i stekpannan och stek tofun gyllene. Lägg vitkålen i skålar och toppa med avokado (strö lite flingsalt på!), mango, sojabönor, tofu och babyspenat. Strö över lite sesamfrön och servera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar