tisdag 18 april 2017

Vegetarisk påskmiddag med tema citron

Då var det måndag (tisdag) igen! Har ni vaknat ur påskkoman än? Man blir ju lite lätt förvirrad av såhär många dagars ledighet. Jag kom knappt ihåg vägen till jobbet imorse och glömde hälften av mina grejer hemma. Men jag klagar icke eftersom det blir ynka tre dagar på jobbet före jag är ledig fyra dagar igen. Dels tävlar jag och dels fyller sambon 30 (!) på söndag, vilket givetvis ska firas ordentligt med spa och hotellnatt. Jag känner emellertid att jag verkligen behöver komma tillbaka till mina rutiner. Det har blivit väldigt mycket god mat nu i påsk (surprise) och det i kombination med att jag inte har kunnat träna på grund av förkylningen gör att jag känner mig helt svullen och tung i kroppen. Jag måste dock ta det lugnt några dagar till eftersom jag inte är 100 % frisk än, men när jag väl är back on track vet ni någon som är taggad till tusen på att nå sitt livs bästa form.

Men före vi kör igång med matlådor och svettiga morgonpass måste jag berätta om gårdagens påskmiddag. Efter att ha varit på påskmiddagar hos övriga delar av släkten flera dagar i rad kände jag för att avsluta påskhelgen med en middag hemma hos oss. Jag klurade på menyn hela förra veckan och kom slutligen fram till att jag dels ville göra en riktigt klassisk påskmiddag med en twist samt att jag ville ha citron som ett genomgående tema. Twisten? Att samtliga rätter med klassiska smaker var vegetariska/veganska. Och detta uppskattades väldigt mycket av gästerna, om de inte nu har riktigt bra pokerface och spottade ut allt i närmaste blomkruka när jag vände ryggen till.

Till förrätt blev det en vegansk toast skagen på kavring, till huvudrätt svamp- och nötstek med honungsrostade primörer och gräddsås och till dessert en sockerfri vaniljpannacotta med lemon curd och mandelkolacrunch. Det kallar jag påskmiddag det! Recepten på allt finns nedan som vanligt. Inspiration till steken, som blev väldigt mustig och smakrik, fick jag från Jävligt Gott. Hoppas att ni hade en toppenpåsk och att ni blir sugna på att testa något av recepten!


Vegansk toast skagen på kavring
Portioner: 5

Ingredienser
Vegansk skagenröra
1,5 dl havrefraiche
1,5 dl majonnäs
150 g naturell tofu
1 avocado
1 liten rödlök
Ett rejält knippe dill
3 msk tångkaviar
Rivet skal av 0,5 citron
2 msk citronsaft
Salt, svartpeppar

Tillbehör
Babyspenat
5 skivor kavring

Gör såhär
Skär tofu i små kuber. Tärna avocado och hacka rödlöken fint. Blanda allting och smaka av med salt och peppar. Låt gärna röran stå och gotta sig ett par timmar eller under natten. När det är dags för servering; skär runda bitar av kavring och stek i smör. Lägg bladspenat på tallrikar, lägg på kavringen och en rejäl klick skagenröra. Toppa med extra dill och tångkaviar.
Svamp- och nötstek med honungsrostade primörer och gräddsås
Portioner: 5

Ingredienser
Svamp- och nötstek
1 kg blandade ekologiska champinjoner
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
200 g naturella valnötter
1 msk rosmarin
1 knippe persilja
4-5 ägg
Salt, svartpeppar

Honungsrostade primörer
500 g små morötter
2 pkt sparris
6 knipplökar
Rapsolja, honung, salt, timjan
Ruccola

Gräddsås
4 dl havregrädde
2 scharlottenlökar 2 vitlöksklyftor
1 msk svartvinbärsgelé
2-3 msk tamarisoja
En rejäl skvätt svampfond
6-7 torkade enbär
Timjan, salt, svartpeppar

Gör såhär
Sätt ugnen på 200 C. Hacka lök och champinjoner smått. Stek hälften i en stekpanna, krydda ordentligt med salt och rosmarin. Lägg i en bunke. Stek resten, hall i en mixer och mixa med persilja. Häll även svampmixet i bunken. Hacka valnötterna fint och lägg även dem i bunken. Tillsätt ägg och rör om. Smaka av med ytterligare salt och svartpeppar. Kör i ugnen ca 50-70 minuter. När en sticka kommer ut hyfsat torr är steken kvar. Ta ut och låt vila under folie en stund. Höj temperature till 225 C. Halvera morötter och knipplök och sprid ut på en plåt tillsammans med sparrisen. Rör ihop rapsolja och honung och ringla över grönsakerna. Salta rejält och krydda med timjan. Skär citron i skivor och lägg ovanpå. Kör i ugnen tills morötterna är mjuka och allting har fått en fin krispig yta. Lägg på ett fat täckt med ruccola. Gör under tiden gräddsåsen. Fräs finhackad scharlottenlök och pressad vitlök. Häll på övriga ingredienser och låt sjuda ca 10 minuter. Sila av lök och enbär och red eventuellt litegrann. Servera såsen med svampsteken och primörerna.
Sockerfri vaniljpannacotta med lemon curd och mandelkolacrunch
Portioner: 5

Ingredienser
Vaniljpannacotta
5 dl kokosgrädde
2 gelatinblad
1 tsk vaniljpulver
0,5 dl björksocker

Lemon curd
3 citroner, saft och skal
1 dl björksocker
2 hela ägg
3 äggulor
En klick kokosolja

Mandelcolacrunch
2 dl mandelmjöl
1,5 msk fibersirap
2 msk kokosolja
10 droppar karamellstevia

Topping
Flingsalt
Myntablad

Gör såhär
Börja med pannacottan. Lägg gelatinbladen i blöt ca 5 minuter. Koka upp kokosgrädde och vaniljpulver i en kastrull och sjud några minuter. Dra av kastrullen från plattan och rör ner björksockret och gelatinbladen tills de har löst upp sig. Häll upp pannacottan i glas, täck över och ställ kallt ett par timmar. Gör därefter lemon curden. Riv skalet av citronerna och pressa ut saften. Lägg allt i en kastrull tillsammans med björksockret och rör tills det har lost upp sig. Rör även ner en klick kokosolja. Sila av skalen. Vispa ihop ägg och äggulor och vispa ner i citronsaften. Hetta upp allting försiktigt under omrörning tills rätt konsistens har uppnåtts. Var försiktig så äggen inte koagulerar! Häll i en burk och ställ svalt. Sätt sedan ugnen på 175 C. Smält kokosolja och rör ihop med övriga ingredienser till mandelcrunchen. Tryck ut degen på en bakplåtspapper och grädda 6-7 minuter tills det har fått fin färg. Låt svalna och bryt sedan i mindre bitar. Kanterna kan bli lite brända; ta isåfall bort dem. Vid servering monteras pannacottan med en rejäl klick lemon curd och mandelcrunch, toppat med lite flingsalt och några myntablad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar