onsdag 31 maj 2017

Hemmagjord rostad lök + rostbiffwrap

Nu håller jag ju på att dissa mackor i tid och otid, men wraps är en grej jag faktiskt har fastnat för. Det är himla smidig to go-mat om man för tillfället är trött på sallad. För att inte tala om vilken perfekt utflyktsmat det är. Ett problem som kan uppstå i det glutenfria, mejerifria lågkolhydratslivet är att lyckas med själva wrapsen. Jag har emellertid ett standardrecept som ger skitgoda wraps som håller ihop jättebra, så det problemet är ur vägen för min del. När man väl har svängt ihop wrapsen är det bara att ösa på med vad man nu vill ha i sin wrap, rulla ihop och gå. Rätt smidigt, om jag får säga det själv. Det finns givetvis inga regler för vad man får ha och inte får ha i sin wrap, men det finns helt klart vissa smakkombinationer som är värda att lyftas lite extra. Kombinationen rostbiff - potatissallad - rostad lök är en sådan. Det kan jag få allvarliga cravings efter emellanåt. Nu är ju emellertid inte köpe-potatissallad och köpe-rostad lök det bästa man kan få i sig, så det är himla tur att det är så enkelt att göra hälso-versioner på egen hand.

Många som äter kolhydratreducerat väljer att göra falsk potatissallad på zucchini. Det är absolut skitgott, men det äter jag hellre som tillbehör till typ grillad kyckling än i en rostbiffwrap. Det många inte tänker på är att "riktig" potatissallad görs på kokt, kall potatis. När fast potatis kokas med skalet på och därefter kallnar bildas väldigt mycket resistent stärkelse som faktiskt har väldigt positiv inverkan på kroppen. Jag kan dra mer om resistant stärkelse i ett annat inlägg, men kort förklarat frigör resistant stärkelse fettsyra i tarmarna som blockerar kroppens förmåga att omvandla kolhydrater till energi. Konsekvensen blir att kroppen istället förbränner fett. Alltså är det troligtvis nyttigare att äta potatissallad på potatis än på zucchini... oh, the irony. I den här wrapen gör sig hur som helst potatissallad på potatis bäst. Lova att ni testar!


Rostbiffwrap med potatissallad och rostad lök
Portioner: 2

Ingredienser
Wrap
2 ägg
1 msk kokosmjöl
3 msk olivolja
3 msk vatten
Salt

Potatissallad
Några kalla kokta potatisar
0,5 dl turkisk yoghurt
1 msk majonnäs
Salt, svartpeppar

Rostad lök
1 stor gul lök
2 msk majsmjöl
Lite salt
2 msk rapsolja

Tillbehör
Rostbiff, sallad

Gör såhär
Börja med löken. Hacka den fint och blanda med mjölet. Låt stå 20-30 min. Stek löken på medelvärme i oljan tills den har fått fin färg och ser ut som rostad lök. Låt rinna av på hushållspapper. Tärna potatisen och blanda med yoghurt och majonnäs précis så det blir krämigt (använd bara majonnäs för helt mejerifritt) och smaka av med salt och svartpeppar. Gör sedan wrapsen. Vispa ihop ägg, kokosmjöl, olivolja, vatten och en nypa salt. Hetta upp en stekpanna med lite olja och stek 2 wraps av smeten. Var noga med att få ut all smet i hela stekpannan så wrapsen blir runda och fina. Smeten är väldigt rinnig/lös, men don't worry, det blir jättefina smidiga wraps när de väl har stelnat. Låt wrapsen svalna något och fyll dem sedan med salad, rostbiff, potatissallad och rostad lök. Rulla ihop och indulge!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar