tisdag 9 maj 2017

Morotskaksmuffins med limefrosting (paleo)

Jag är en riktig sucker för morotskaka. Det är en aning förvånande, eftersom det är ett bakverk som inte innehåller choklad. En dessert som inte innehåller choklad måste helt enkelt vara extra vass för att kompensera sin oförskämda avsaknad av ljuvlig chokladighet. Men morotskaka slår många bakverk på fingrarna. Överjordiskt saftig, sött som möter starka kryddor och avslutas med en len, krämig och syrlig topping. Morotskaka är också något som funkar alldeles utmärkt att göra nyttigare varianter på. Här har jag gjort morotskaka i muffinsform med inspiration från Fredriks Fika. Den är glutenfri, sockerfri, mejerifri och innehåller bara naturliga ingredienser som gör gott för kroppen. Try it!


Morotskaksmuffins med limefrosting  
Portioner: 12

Ingredienser
Morotskaksmuffins
200 g dadlar
3 medelstora morötter
3 ägg
2,5 dl mandelmjöl
3 msk kokosolja
2 tsk bakpulver
1 msk kanel
1 tsk kardemumma
2 krm ingefära
Lite salt

Frosting
1 dl cashewnötter (blötlagda)
1 dl kokosgrädde
3 msk björksocker
3 msk kokosolja
1 tsk vaniljpulver eller 2 krm vaniljessens
1 lime, saft och skal

Topping
En nave hackade valnötter
Skal av 1 lime

Gör såhär
Sätt ugnen på 200 C. Kärna ur dadlarna och mixa dem till en kletig massa. Addera äggen och mixa lite till. Skala och riv morötterna fint. Addera dem och alla andra ingredienser och mixa tills allt är blandat. Smaka av med lite honung om det inte är tillräckligt sött. Fördela smeten i 12 formar och grädda ca 20 minuter. En provsticka ska komma ut torr. Gör under tiden frostingen. Häll av blötläggningsvattnet från cashewnötterna och mixa dem tillsammans med övriga ingredienser till en tjock frosting. Om den är för lös, ställ in den i kylen en stund eftersom kokosoljan stelnar i kyla. Fördela frostingen på muffinsen och toppa med limeskal och valnötter. Färdiga att äta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar