måndag 29 maj 2017

Pestogratinerad falukorv med cashewvitlökssås

Sambon trodde inte sina ögon när jag ställde den här tallriken framför honom på bordet. "Har du lagat FALUKORV OCH POTATIS?" Lite otippat, jag vet, men vadå? Det här är faktiskt ingen vanlig falukorv och potatis. Egentligen hade jag tänkt skära skåror i falukorven och trycka ner fyllningen i skårorna, men jag fick ett telefonsamtal samtidigt som jag började med korven och tydligen är jag inte så bra på att multitaska som jag själv tror, för halvvägs genom samtalet insåg jag att jag hade skurit falukorven i ringar istället. Ett par svordomar senare hamnade ringarna i en långpanna med fyllningen ovanpå istället. Det gick, som tur var, lika bra det. "Fyllningen" är bara en burk vegansk tomatpesto från Urtekram. SÅ GOD och helt utan socker och tillsatser. Sen är det bara sprinklat lite pofiber ovanpå. Sambon fick som sagt potatis till och jag fick stekt vitkål. Vi båda åt dock en helt annan typ av sås än vad som vanligtvis serveras till falukorv: cashewvitlökssås! Vad är nu detta för påhitt? tänker ni. Det är faktiskt bara blötlagda cashewnötter mixade med vatten, vitlök och kryddor. Efter tillräckligt lång tid i mixern blir det en fantastiskt len och krämig sås. Hett tips till alla som äter mejerilågt eller är vegan!


Pestogratinerad falukorv med stekt vitkål och cashewvitlökssås
Portioner: 4

Ingredienser
Falukorv
1 stor falukorvsring delikatessfalukorv med hög kötthalt
1 burk röd pesto
1 msk pofiber

Cashewvitlökssås
2 dl cashewnötter, blötlagda
1 msk olivolja
2-4 vitlöksklyftor
Vatten

Tillbehör
1 litet vitkålshuvud, stekt
Sallad

Gör såhär
Blötlägg cashewnötterna över natten. Sätt ugnen på 225 C. Skär falukorv i ringar och lägg i en ugnsfast form. Smeta ut peston över skivorna och sprinkla över pofiber. Kör i ugnen ca 15-20 min eller tills korven har fått fin färg. Strimla vitkålen och stek mjuk i en stekpanna. Smaka av med örtsalt. Gör såsen under tiden. Häll av vattnet från cahsewnötterna och mixa dem till en fast massa. Tillsätt lite vatten i taget för att få rätt konsistens. Man kan behöva mixa ett tag för att det ska bli en sås utan bitar. Mixa även ner vitlöksklyftor, olja och smaka av med salt och peppar. Servera korvskivorna med vitkålen, vitlökssåsen och en sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar