onsdag 17 maj 2017

Saftig banankaka med choklad (paleo)

Trots att det var morgonen efter att jag totalt sett hade ägnat över ett dygn på att laga mat till närmare 20 personer var det första jag gjorde att kasta en blick i fruktskålen och därefter genast satte på ugnen och tog fram elvispen och bakbunken. Är det något fel på mig för att jag 1) lagar mat och bakar sjukligt mycket och aldrig tycks tröttna eller att jag 2) får totalpanik över tanken på att behöva slänga mat? Ni väljer. Jag insåg nämligen att vi hade ett gäng bananer som höll på att bli övermogna. Om ni har gjort er läxa och följt min blogg slaviskt vet ni vad jag tycker om mogna bananer. Just det. Äckligt. Ska man äta banan som den är eller som topping på gröt/smoothiebowl/chiapudding/whatever måste den vara gulgrön, annars - nej tack. Likväl kan jag ju inte slänga de stackars bananerna bara för att de inte längre kvalificerar sig till smoothietopping. Antingen kan man då frysa in dem och göra glass av dem vid ett bättre tillfälle - eller så kan man baka. Har ni läst rubriken vet ni vad jag valde. Det resulterade i en härligt saftig mjuk banankaka med bitar av hackad choklad. Givetvis sockerfri, glutenfri och mejerifri med bara naturliga ingredienser. Njut den till fika, mellis, PWO - eller när som helst, faktiskt.


Saftig banankaka med choklad 
Portioner: 10

Ingredienser
Banankaka
2 stora eller 3 små bananer (ca 230 g)
6 ägg
3 msk björksocker
1,25 dl kokosmjöl
3 msk kokosolja
2 tsk bakpulver
2 krm vaniljessens
Ca 30 g mörk choklad
Ca 1 msk kokosflingor till topping

Gör såhär
Sätt ugnen på 175 C. Vispa ägg och björksocker vitt och pösigt. Mosa bananerna med en gaffel eller i matberedare. Smält kokosoljan. Tillsätt alla ingredienser förutom choklad och kokosflingor och vispa några varv så allt blandas. Hacka chokladen och vänd ner i smeten. Klä en 1,5-litersform med aluminiumfolie och häll ner smeten. Strö över lite kokosflingor. Grädda ca 40 min - en provsticka ska komma ut torr. Låt kakan svalna helt, skär upp i skivor och hugg in!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar