söndag 7 maj 2017

Spenat- och ricottafrittata med citronmarinerad halloumi

Även denna vecka har det inte blivit överdrivet mycket receptskapande. Detta innebär emellertid inte att jag har fått ledigt från köket. Igår hade vi 30-årskalas för sambon och ni kan ju gissa vem som kirrade allt käk, alla tårtor/kakor osv osv. Mer om det senare. I fredags kväll åt vi i alla fall något riktigt gott som ni bara måste testa om ni som jag börjar bli sugna på fräsch vår/sommarmat.  Jag gjorde en spenat- och ricottafrittata, ugnsbakade kvisttomater och sparris samt citron- och rosmarinmarinerad halloumi. Riktigt festlig och nyttig vårvego. Inget för den som inte gillar ost dock. Men vem gillar inte ost? Jag älskar för övrigt inte bara ost utan hela frittata-konceptet. Så himla gott, enkelt, lättlagat och nyttigt. Man kan ha i exakt vad som helst och servera den till exakt vad som helst. Bättre blir det ju knappast. Hatten av för italiensk ugnsomelett!


Spenat- och ricottafrittata med citronmarinerad halloumi
Portioner: 4

Ingredienser
Frittata
400 g fryst bladspenat
4 vitlöksklyftor
250 g ricotta
6 ägg
1 dl riven parmesan
1 purjolök
Lite pinjenötter
Timjan

Citron- och rosmarinmarinerad halloumi
200 g halloumi
Saft + skal från 1 citron
Ca 1 tsk rosmarin
Lite rapsolja

Tillbehör
1 ask små kvisttomater
1 knippe sparris
Generöst med flingsalt + olivolja

Gör såhär
Sätt ugnen på 175 C. Tina spenaten i stekpanna med lite kokosolja. Tillsätt vitlök och fräs några minuter. Salta. Blanda ner ricottan. Riv parmesan och vispa ihop parmesan och ägg med örtsalt. Häll ner äggblandningen i stekpannan över spenaten. Toppa med skivad purjolök och pinjenötter. Ställ in stekpannan i ugnen och kör tills äggen har stelnat och frittatan har fått lite färg, ca 15 minuter. Höj värmen till 225 C. Lägg kvisttomater i en form med sparrisen. Ringla över olivolja och strö över flingsalt. Baka i ugnen tills de har fått fin färg, ca 20 minuter. Marinera under tiden halloumin. Skär den i stavar och blanda med rosmarin, citronsaft, citronskal och en skvätt rapsolja. När grönsakerna är klara, hetta upp en stekpanna och stek halloumin så den får färg. Servera halloumin med frittata, sparris och kvisttomater. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar