torsdag 4 maj 2017

Vitkålsrisotto med svamp och krispiga jordärtskockor

Jag erkänner. Jag är verkligen ingen ris-människa. Jag är faktiskt inte särskilt förtjust i klassiska kolhydratkällor över huvud taget (förutom pasta, givetvis), men ris toppar faktiskt min tio-i-bott-lista. Så tråkigt, meningslöst och dessutom bara snabba kolhydrater utan någon näring alls. Jag slår istället ett slag för vitkålen som en betydligt mer färgstark ersättare. Häll i matberedare - stek eller koka några minuter - klart. Tidigare har jag gjort mycket risotto på matvete, men nu ville jag testa att göra det på vitkålsris istället. Givetvis gick det alldeles prima. Här har vi en ljuvlig, vegetarisk svamprisotto med otroligt mycket mustig svampsmak, toppat med segmjuka, krispiga jordärtskockor. Om ni inte har testat att ugnsbaka jordärtskockor riktigt länge och servera det som lyxig huvudråvara råder jag er till att göra det omedelbart. Det är nämligen helt fruktansvärt gott. Helgmiddag delux!


Vitkålsrisotto med svamp och krispiga jordärtskockor
Portioner: 2

Ingredienser
Vitkålsrisotto
125 g skogschampinjoner
30 g torkade kantareller
1 dl riven parmesan
1 knippe sparris
0,5 litet vitkålshuvud
2 vitlöksklyftor
En rejäl skvätt svampfond
Vatten från blötläggning av kantarellerna
Lite persilja

Jordärtskockor
250 g jordärtskockor
Lite rapsolja
Salt/peppar

Gör såhär
Lägg kantareller i blöt i några dl vatten ca 30 min. Sätt ugnen på 225 C. Skala och dela jordärtskockorna på längden. Vänd dem i olja och lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper. Kör i ugnen ca 25 minuter tills de har blivit genommjuka och krispiga i kanterna. Vänd efter halva tiden. Gör under tiden risotton. Skiva champinjoner, skär sparris i bitar och stek alltihop i olja. Tillsätt vitlök och kantareller. Kör vitkålen i matberedare tills det har blivit ett fint ris. Tillsätt riset till stekpannan och stek det några minuter under omrörning. Häll på blötläggningsvattnet från kantarellerna och en rejäl skvätt svampfond. Låt allting koka ihop tills riset är mjukt och det har fått en fast konsistens. Tillsätt riven parmesan, salta och peppra. Häll upp på tallrikar och toppa med jordärtskockorna och lite persilja. Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar