lördag 3 juni 2017

Morots- och kikärtsbollar med rödlökschutney

Godmorgon lördag! Är ni på språng idag eller är bara hemma och tar det lugnt? Oavsett lägger jag min röst på att ni testar de här gudomliga vegetariska bollarna. Jag gjorde dem i veckan och ni vet hur det är med stressiga vardagskvällar - man orkar knappast vara överambitiös med tillbehören. Jag serverade dem alltså bara med sallad, men det fina med de här bollarna är att de kan ätas som falafel och passar alltså i typ allting. I wraps, i sallad, i pitabröd, med potatismos... Bara fantasin sätter gränser! Likväl som man kan servera dem med sallad till lunch kan man låta dem spela huvudrollsinnehavare i en överdådig bjudmiddag. Vad gör ni till era bollar?


Morots- och kikärtsbollar med rödlökschutney
Portioner: 2

Ingredienser
Morots- och kikärtsbollar
2 medelstora morötter
1 pkt förkokta kikärtor
1 ägg
1 tsk fiberhusk
1 msk olivolja
Rivet skal av 1 citron
Spiskummin, chiliflakes, lökpulver, svartpeppar, salt
Sesamfrön att rulla i

Rödlökschutney
2-3 rödlökar
Ca 0,5 dl rödvinsvinäger/balsamico
En skvätt fibersirap (eller honung, agave)
Lite salt

Tillbehör
Sallad
Tomater
Avokado
... eller något helt annat! I tortillabröd, med potatismos, till en rotfruktsgratäng...

Gör såhär
Mixa kikärtorna. Tillsätt oljan. Skala och riv morötterna fint. Blanda med ägg, fiberhusk och citronskal. Smaka av med kryddorna och låt stå några minuter. Forma bollar och rulla i sesamfrön. Stek på medelvärme tills de har fått fin färg och är genomstekta. Gör under tiden chutneyn. Skär rödlök i klyftor och fräs lite i olja. Tillsätt vinäger och fibersirap och låt koka tills löken är mjuk och all vätska har kokat in. Salta något. Servera bollarna med chutneyn och sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar