torsdag 1 juni 2017

Salt smulpaj med aubergine, tomat och rödlök

Det är inte första gången jag gör en version av den här rätten. Jag såg receptidén för första gången på Fannys blogg och blev, precis som hon, HELT såld. Varför har ingen kommit på tanken att göra en salt smulpaj förut? Genialiskt! Och precis lika fantastiskt som det låter, lika fantastiskt smakar det. Aubergine, rödlök och tomat är en osedvanligt god kombination oavsett, men ihopgottade under ett mjukkrispigt smultäcke blir det otvetydigt ännu ett par snäpp godare. Jag svängde ihop en glutenfri smuldeg med mandelmjöl, havremjöl och teffmjöl samt ägg, parmesan och kokosolja som bindemedel, vilket gör smuldegen till en riktig näringsbomb! Och en ytterst välsmakande sådan dessutom. Man gör enkelt smuldegen vegansk genom att utesluta ägg och parmesan, lägga till någon extra matsked kokosolja och ett par matskedar näringsjäst. Det går alldeles utmärkt att äta pajen som den är med en god sallad, men jag lade till varmrökt lax för att... tja, det är väldigt gott med varmrökt lax.


Salt smulpaj med aubergine, tomat och rödlök
Portioner: 4

Ingredienser
Smuldeg
1 ägg
1,5 dl mandelmjöl
1 dl havremjöl
1 dl teffmjöl
1 dl riven parmesan
Ca 3 msk kokosolja, smakneutral
Ca 0,5 dl vatten
Salt

Fyllning
1 stor aubergine
450 g körsbärstomater
3 små rödlökar

Tillbehör
En god sallad
Ev rökt lax

Gör såhär
Sätt ugnen på 200 C. Skär auberginen i skivor och salta ur dem. Torka bort vätskan och tärna skivorna. Fräs auberginetärningarna en stund i olja. Tänk på att aubergine äter olja = snåla ej. Lägg till rödlöken efter en stund och fräs tills allting är mjukt och har fått färg. Lägg blandningen i en pajform. Halvera tomaterna och strö över. Gör under tiden smuldegen. Lägg allt förutom vattnet i en matberedare och mixa tills det går ihop till en deg. Addera vatten allt eftersom tills det blir bra smuldegskonsistens (det ska börja klumpa ihop sig). Salta, smaka av och kör ett par varv till. Strö smuldegen över aubergine, lök och tomater. Baka i ugnen ca 25-30 min eller tills pajdegen har fått färg. Servera med en god sallad och eventuellt lite rökt lax. Slurp! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar