torsdag 22 juni 2017

Vietnamesiska vårrullar med jordnötsdipp

Något jag har varit nyfiken på och velat testa väldigt, väldigt länge är färska vietnamesiska vårrullar, fyllda med massa gött och mycket generöst doppade (läs dränkta) i en håll käften-god jordnötssås. Givetvis ska det slafsas och ätas rejält med händerna. Jag ogillar starkt att äta med händerna när jag dricker vin till maten (vinglaset blir kladdigt, blä) men när man bara släpper loss, inte dricker vin och därmed slipper få fettfläckiga halkiga vinglas kan det faktiskt vara ganska befriande på någon slags grottmänniskemanér. Nu hade man knappast rispapper på grottmännisketiden, men vad fan.

Det var väldigt kul och spännande att göra och äta färska vårrullar, även om rullarna påminner otäckt mycket om morots- och avokadostoppade kondomer. Även konsistensen på rispappret är rätt speciell, men jag som vanligtvis har mycket stora problem med tvivelaktiga konsistenser på saker och ting kunde utan problem äta de här. Vad gäller fyllning och sås gjorde jag det mycket enkelt för mig. Jag fyllde rullarna med stavar av morot, gurka, salladslök och avokado samt lite mangotärningar. Såsen gjorde jag av jordnötssmör, ingefära, sweet chilisås, tamari, vatten och salt. Känner ni er skeptiska till själva rullgrejen råder jag er starkt till att åtminstone testa såsen, LÄTT godaste jordnötssåsen jag någonsin kreerat. Den kan man ju ha som dipp till vad som helst eller till kyckling/tzayspett/tofu/whatever. Men jag garanterar att den var satans god till de här rullarna.


Vietnamesiska vårrullar med jordnötsdipp
Portioner: 4

Ingredienser
Vårrullar
Ca 16 rispapper
3 morötter
0,5 gurka
2 avokado
Salladslök
Ca 250g mango

Jordnötssås
Ca 1 dl crunchy jordnötssmör
0,5-0,75 dl sweet chilisås
2-3 msk tamarisoja
1 tsk ingefära
Vatten
Salt

Gör såhär
Skala morot och skär den i små stavar. Skär även upp gurka, avokado och salladslök i liknande bitar. Tärna mangon om du använder färsk. Lägg jordnötssmör, sweet chilisås, soja och ingefära i en liten kastrull, sätt på plattan och späd med vatten till rätt konsistens. Börja med lite mindre och öka allt eftersom jordnötssmöret smälter. Smaka av med salt. Ställ åt sidan för att svalna. Hetta upp vatten i en stor kastrull tills det är ljummet. Börja rulla rullarna genom att blötlägga ett rispapper några sekunder tills det är mjukt, lägg på en fuktig kökshandduk och lägg ut fyllningen i en sträng i mitten. Vik in sidorna och rulla ihop. Servera rullarna med den dögoda såsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar