måndag 17 juli 2017

Världens godaste grekiska quinoabiffar

När ni ska bjuda folk på middag som inte riktigt har förstått grejen med vegankäk och ni känner för att enlighten them? Bjud då för bövulen på detta. Jag blev faktiskt förvånad själv över hur bra de här biffarna blev. Jag hade inte förväntat mig varken det köttiga tuggmotståndet, den knapriga ytan, det mjuka innanmätet eller den efterföljande smakexplosionen. Mustiga medelhavssmaker är bland det bästa jag vet. Receptidén är snodd från Tuvessonskan, men veganiserat och ändrat lite efter mitt eget tycke i vanlig ordning. Blir helt hungrig här av att bara kolla på bilderna igen. Nä hörni, detta är plåtmat at its finest. Try it pronto pronto!


Grekiska quinoabiffar på plåt
Portioner: 4

Ingredienser
Biffar
2 dl röd quinoa, okokt
1 burk kidneybönor
0,5 burk tapenade soltorkade tomater
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
0,5 dl potatismjöl
Några msk soja
Basilika, oregano, svartpeppar

Rotfrukter
400 g potatis
1 stor sötpotatis
4-5 morötter

Topping
Rödlök
Basilikablad
Pestoyoghurt (grön pesto, havrefraiche, salt/peppar)

Gör såhär
Koka quinoan i grönsaksbuljong och låt svalna (förslagsvis några timmar innan om du har den möjligheten). Sätt ugnen på 225 C. Mixa bönor, tapenade, gul lök, vitlök, soja och kryddor slätt. Blanda ner quinoan och potatismjölet. Smaka av med salt. Låt smeten vila i kyl under tiden du fixar rotfrukterna. Skala morot och skär stavar av potatis, sötpotatis och morot. Blanda med lite rapsolja och salt. Sprid ut på en plåt. Forma biffar av smeten och fördela biffarna ovanpå rotfrukterna. Sätt in plåten i ugnen ca 25-30 min tills rotfrukterna är klara. Blanda under tiden ihop pesto med havrefraiche, smaka av med salt och låt stå kallt en stund. Ta ut plåten ur ugnen och toppa med skivad rödlök och basilikablad. Servera med pestosåsen och en god sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar