måndag 14 augusti 2017

Caesarsallad med rostade kikärtor o kokosbacon

Då var semestern över för min del. Samtidigt som jag har hunnit med ca 1/3 av allt jag ville/behövde göra kände jag rastlösheten krypa på mig den sista veckan, så det var med blandade känslor jag landade på kontorsstolen förra måndagen. Jag tror att min rastlöshet grundar sig i längtan efter rutiner och höstens obligatoriska nystart. Jag funkar bäst när jag får mycket stimulans och särskilt om det handlar om förändring. För en människa som är ständigt på väg mot nya mål är det lätt att rastlösheten infinner sig under ett par veckors ledighet; även om man hela tiden är sysselsatt är man ju inte per definition på väg.

På tal om understimulans tänkte jag berätta vad som har rört sig i mitt huvud det senaste och också varför bloggen har stått tom. Det här årets understimulans har medfört en ohälsosam fixering på mat/näringslära för min del, något som jag har inset först nu i efterhand. Jag tänker inte gå in på det i detalj, men för att hitta tillbaka till den berömda balansen och få en mer avslappnad syn på mat och hälsa har jag därför medvetet låtit bloggen ligga lågt och försökt att äta av allt utan restriktioner. Inga krav, ingen press, bara god mat som jag har varit sugen på för stunden. Jag känner nu efter en dryg månad att det definitivt är på rätt väg och med tanke på höstens utmaningar är jag övertygad om att jag kommer att hitta tillbaka. Tills vidare får det dyka upp något sporadiskt recept här; hoppas att ni håller till godo.

Här är i alla fall ett recept på en vegofierad version av den klassiska caesarsalladen med rostade kikärtor, cashewdressing och kokosbacon som jag svängde ihop häromkvällen. Så himla gott! Testa det nästa gång ni är sugna på caesar (eller när romansalladen kostar 10 kr/st, vilket var vad som initierade caesarsuget hos mig). Hoppas att ni har en fortsatt finfin sommar!


Caesarsallad med rostade kikärtor och kokosbacon
Portioner: 2

Ingredienser
Kokosbacon
0,5 dl kokoschips
Några droppar liquid smoke
2-3 msk tamarisoja
1 msk olivolja
1-2 msk honung/agave
Salt

Rostade kikärtor
1 pkt kikärtor
Lite olja
Paprikapulver, salt, peppar

Cashewdressing
1 dl cashewnötte,r blötlagda 8 h
1 vitlöksklyfta
1 tsk dijonsenap
1 tsk citronsaft
Salt, peppar

Sallad
Romansallad
1 liten rödlök
200 g körsbärstomater
1 avokado

Gör såhär
Lägg cashewnötterna i blöt ca 8 h. Mixa dem med vitlök, dijonsenap och citronsaft. Späd med vatten tills rätt krämig konsistens uppnås. Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan. Blanda kokoschipsen med övriga ingredienser. Hetta upp en stekpanna och stek chipsen tills all vätska har kokat bort och de börjar få fin färg. Salta och hall upp på hushållspapper. Hetta upp stekpannan igen och lägg i väl avsköljda kikärtor. Rosta dem på hög värme tills all vätska har kokat bort. Addera lite olja och stek en stund till. Kikärtorna ska börja "poppa" i stekpannan. Krydda med paprikapulver, salt och peppar och dra av från värmen. Blanda romansallad, rödlök, avocado och tomater med cashewdressingen. Blanda ner kikärtorna. Häll upp i skålar och toppa med kokosbacon. Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar