måndag 14 augusti 2017

Sötpotatissoppa med chipotle

Nu när hösten närmar sig känner jag ett ökat sug för rykande heta soppor och grytor igen. Soppor är helt fantastisk mat som alltför ofta glöms bort, i alla fall av mig. Så här kommer en påminnelse från mig själv till mig själv: Soppor är nyttigt, varmt, mättande, comforting, billigt och världens bästa foodprep. Gör man soppa ofta (utan köpta kantareller, hummer eller dylikt då...) lär man spara rätt mycket pengar i det långa loppet! Nu i höst har jag tänkt utmana mig själv med att göra en soppa i veckan, är ni på?! Först ut i denna sopputmaning är en sötpotatissoppa med rökig chipotle som jag har velat testa länge. Inspiration till smaksättningen fick jag från Vegokäk, så tack för det! Grymt gott och mustigt blev det. Första gången serverade jag soppan med några överblivna mackor med smör och flingsalt, men när soppan åts andra gången gjorde jag mig besväret att göra quesadillas till och ja... det var fantastiskt. Så skippa de torra brödbitarna och gör quesadillas istället. Det är en order.Sötpotatissoppa med chipotle
Portioner: 4-6

Ingredienser
Sötpotatissoppa
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 stor sötpotatis
2 morötter
1 dl röda linser
1 pkt krossade tomater
2 msk chipotlepasta
2 grönsaksbuljong"tärningar"
1 l vatten
Rökt paprikapulver, salt, svartpeppar

Tillbehör
Pumpakärnor
En klick havrefraiche/turkisk yoghurt
Bröd eller quesadillas

Gör såhär
Stek löken mjuk i olivolja. Skala och hacka morötter och sötpotatis. Fräs med löken en stund. Tillsätt vatten, krossade tomater, buljong, chipotle och linser och koka upp. Koka ca 20 min eller tills morötter och sötpotatis har mjuknat. Mosa de största bitarna med en potatisstomp och mixa sedan resten med stavmixer. Smaka av med rökt paprikapulver, salt och svartpeppar. Servera med en klick havrefraiche, pumpakärnor och quesadillas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar