torsdag 7 september 2017

Blomkålssoppa med smörstekt Karl Johan

Nu så! Äntligen fiber igen! Prepare for receptbomb, people. Jag har varit otroligt duktig (enligt mig själv, givetvis) och hållit mitt löfte om att göra en soppa i veckan (eller ja. Detta är alltså andra veckan i rad. Men ändå). Jag kan tänka mig att min soppinspiration lär tryta om ett tag men just nu finns det en väldans massa grejer att beta av. Blomkålssoppa, exempelvis. Krämigt och svingott! Jag gjorde en enkel variant den här gången, men är också sugen på att göra varianter med vitt vin, tryffelolja etc etc. Men den här gången ville jag låta tillbehöret stå i fokus och gjorde därmed soppan ganska plain. Tillbehöret var nämligen egenplockad, smörstekt Karl Johan-svamp. Finns det något godare? Seriöst? Jag fick syn på denna samling guldklimpar från hästryggen under en uteritt och kastade mig av för att fylla hela hjälmen och tröjan och promenera tillbaka med jackan knyten om midjan och svampen i luvan som en känguru bär sin bebis. Haltande, för ridstövlarna skavde satan på hälsenan. Men det var det värt.


Blomkålssoppa med smörstekt Karl Johan
Portioner: 4

Ingredienser
Blomkålssoppa
1 medelstort blomkålshuvud
1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor
1 liter vatten
2 grönsaksbuljong"tärningar"
Någon/några dl grädde (en rejäl skvätt)
Salt, svartpeppar

Smörstekt Karl Johan
Ca 1-2 kg svamp
50 g smör
Salt

Gör såhär
Soppa: Stek löken och vitlöken mjuk i lite olja. Tillsätt blomkålsbuketter, vatten och grönsaksbuljong. Koka upp och låt koka tills blomkålen är mjuk, ca 15 min. Stavmixa soppan slät. Häll på lite grädde och rör om. Smaka av med salt och svartpeppar.
Svamp: Hacka svampen i små kuber. Hetta upp en torr panna och stek tills allt vatten har ångat bort. Addera rejält med smöär och låt svampen få en krispig yta. Salta generöst. Servera soppan med svampen och gärna lite pumpafrön. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar