tisdag 19 september 2017

Lax med chunky pesto, kantareller och grönkålschips

Jag har en mission om att lära min man grunderna i matlagning. Han är bra på i princip allt annat (faktiskt, väldigt orättvist. Vissa är ju bara sådär allmänbegåvade) men det här med matlagning alltså... Nu gör det i och för sig mig inte jättemycket att vi inte slåss om att hålla i stekspaden. Jag hade troligtvis konkurrerat bort honom från den platsen ändå, även om han också hade velat laga mat (vadå, är bara ärlig). På det stora hela är vi därför båda två väldigt nöjda med vårt nuvarande upplägg. Jag får sköta planeringen och lagandet av maten, vilket jag älskar, och han får äta gott (inbillar jag mig i alla fall) och slipper lägga sig i. MEN - det finns givetvis nackdelar. Typ om jag skulle komma hem apsent någon dag. Eller om något skulle krisa. Eller i en framtid om vi har kids. Jag känner att det åtminstone hade varit en fördel om han hade, i teorin, kunnat fixa något snabbt och gott om situationen skulle kräva det. Därför har jag nu påbörjat utbildningen av min, i frågan något motsträvige, sambo.

I lördags hade jag planerat in lax med chunky pesto, zoodles, avokado, kantareller och grönkålschips - en utmärkt rätt att bli lite mer involverad i, tyckte jag. Jag fixade i och för sig zoodles, grönkålschips och kantareller, men Johan styrde ihop både pesto och lax. Riktigt bra tycker jag! Han fick också erfara hur sjukt mycket man måste skära och hacka (frågade "gör du detta VARJE DAG?!" med förfärad min) samt hur många olika bollar man måste kunna hålla i luften samtidigt och även att man faktiskt måste salta laxen innan man kör in den i ugnen. Viktiga lärdomar att ta med sig i livet. Vi får se vad det blir för rätt nästa gång!


Lax med chunky pesto, zoodles, kantareller och grönkålschips
Portioner: 2

Ingredienser
Chunky pesto
0,5 påse rucola
1 kruka basilika
1 dl cashewnötter
1 dl riven västerbottenost
1 citron, rivet skal och saft
2 stora vitlöksklyftor
En herrans massa olivolja
Salt, peppar

Tillbehör

2 laxfiléer
1 avokado
1 stor zucchini
200g kantareller
Ett fång grönkål

Gör såhär
Pesto: Börja med peston. Hacka alla ingredienser grovt och blanda med olivolja till rätt konsistens. Smaka av med salt och peppar. Låt stå en stund.
Grönkålschips: Sätt ugnen på 225 C. Riv bladen av grönkålen och blanda med olja. Sprid ut dem på en plåt, salta och kör ca 5-10 min i ugnen eller tills de har blivit krispiga. Ta ut och låt svalna.
Lax: Sänk värmen till 200 C. Lägg laxfiléerna på en plåt och krydda med salt och Italian Basilico. Kör ca 10 min i ugnen.
Zoodles: Kör zucchini i en grönsakssvarv eller hyvla med osthyvel. Salta och lägg i en kökshandduk. Krama ur vätskan.
Kantareller: Hacka kantarellerna grovt och stek i smör tills de har fått fin yta. Salta och ställ åt sidan.
Montering: Lägg zoodles på tallrikar. Lägg en rejäl klick pesto på, sedan en halv tärnad avokado per tallrik, sedan laxfilén, sedan en till klick pesto och toppa med kantareller och grönkålschips. Slurp! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar