torsdag 7 september 2017

Rökig texas chili med porter och kakao

När vi kom hem från vår roadtrip i söndags var ingen särskilt sugen på att ställa sig och laga mat i timmar. Himla smidigt då att det fanns kvar chili från fredagens middag! Jag har varit sugen på att göra en riktig chili lääänge och nu med Crockpoten till hands var det easy peasy. Jag kastade i tärnad älgfransyska, porter, lök, morötter, chipotle och alla möjliga kryddor (kanel, kakao, lagerblad, rökt paprika...). Efter åtta timmar föll köttet isär och smakexplosionen var ett faktum. Jag serverade med guacamole, creme fraiche, riven ost och parmesanchips. Det här är en sån trevlig rätt som liksom inte går att göra fel med. Testa! Satt gött i kistan i soffan framför en film vill jag lova.

Tänkte också visa lite bättre bilder på mina inköp från Hede Fashion outlet. Är inte glasen to die for?



Rökig texas chili med porter och kakao
Portioner: 4

Ingredienser
Texas chili
500 g nötkött/vilt, ex fransyska
2 små rödlökar
3 vitlöksklyftor
1 morot
33 cl porter
2 dl vatten
1 lagerblad
2 oxbuljong"tärningar"
0,5 msk kakao
2-3 tsk chipotle
Kanel, spiskummin, rökt paprikapulver, svartpeppar
Ev lite salt

Parmesanchips
100 g parmesan

Guacamole
2 avokados
1 liten rödlök, finhackad
1 vitlöksklyfta
Saft och skal från 1 citron
Cayennepeppar, salt, svartpeppar

Tillbehör
Crème fraîche
Sallad

Gör såhär
Grytan: Skär köttet i tärningar. Skala och riv moroten grovt. Klyfta rödlöken. Lägg kött, rödlök och riven morot i Crockpoten. Pressa över vitlök och addera porter, vatten, buljong"tärningar", lagerblad, kakao, chipotle och krydda efter behag. Rör om och sätt Crockpoten på låg effekt åtta timmar. När tiden har passerat, dra isär köttet i grytan med två gafflar och smaka av. Krydda ev mer och addera ev lite salt.
Parmesanchips: Sätt ugnen på 200 C. Riv ca 100 g parmesan och lägg i ca 20 små högar på ett bakplåtspapper. Baka i ugnen ca 5 min. Osten ska bubbla men inte bli bränd. Ta ut chipsen och låt dem rinna av och stelna på hushållspapper.
Guacamole: Mosa två avokado och blanda i hackad rödlök, vitlök, citronsaft, citronzest, cayennepeppar och salt/peppar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar