torsdag 21 september 2017

Vitaminbomb!

Nu när jag befinner mig i sluttampen på min förkylning känner jag att jag gärna vill skynda på tillfriskningsprocessen, särskilt eftersom det vankas meeting i helgen och jag gärna undviker att snora ner domarna. Detta är en soppa jag har gjort många gånger innan och gärna vill ha med i receptarkivet här i bloggen. En riktig vitaminbomb med morötter, apelsin och en rejäl bit ingefära. Jag håller fortfarande mitt "löfte" om en soppa i veckan och då passade det utmärkt att svänga ihop detta till veckans soppmiddag. Visserligen vaknade jag inte frisk i morse för det, men vi fick en jävligt god middag i alla fall!


Morotssoppa med apelsin och ingefära
Portioner: 4

Ingredienser
Morotssoppa
500 g morötter
1 apelsin
Ca 5 cm ingefära (MYCKET)
4-5 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 grönsaksbuljong"tärningar"
1 l vatten
En skvätt grädde (om ni vill, annars uteslut)
Salt, svartpeppar

Tillbehör

1-2 pkt bacon
Ev. en klick creme fraiche
Ostmacka

Gör såhär
Soppa: Hacka löken, pressa vitlök och stek mjuk i smör i en stor gryta. Skala och skiva morötterna och addera till grytan. Skala och riv ingefära och släng ner den med. Häll på vatten och buljongtärningar. Riv skal från HALVA apelsinen och addera det + pressad saft av hela apelsinen i grytan. Låt koka upp och koka på svag värme tills morötterna har mjuknat. Mixa allt med mixerstav. Häll på en rejäl skvätt grädde och koka upp igen. Smaka av med en ansenlig mängd salt och svartpeppar.
Tillbehör: Klipp baconet i små bitar och stek knaprigt på hög värme. Låt rinna av på hushållspapper.
Servera soppan med knaperstekt bacon, ev en klick creme fraiche och givetvis en riktigt god ostmacka. Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar