onsdag 15 november 2017

Savoykålsgratäng med gorgonzola och valnötter

Gud vad konstigt det kändes att vara tillbaka hemma i sitt eget kök och laga mat. Jag har alltså varit hemifrån typ fyra dagar och hade nästan glömt bort hur man styr upp en middag. Nästan, i alla fall. Min babe hade köpt rosor som välkommen hem-present och då känns det ju inte särskilt jobbigt att komma tillbaka till sin vardag från Stockholmsbubblan. Jag rörde i alla fall ihop en riktigt smarrig gratäng av ett halvledset savoykålshuvud (och lite vitkål också) som låg bortglömt i kylen. Till det blev det dijonbiffar, smarr. Men det är gratängen som är grejen, så jävla god så ni fattar inte. Den kan man ha till vad som helst eller bara som den är. Häll på en krämig gräddblandning, strö på orimliga mängder gorgonzola och valnötter, kör i ugnen en stund och sleva i er!



Savoykålsgratäng med gorgonzola och valnötter och dijonbiffar
Portioner: 4

Ingredienser
Savoykålsgratäng
0,75 savoykålshuvud
2 dl grädde
2 dl crème fraiche
En rejäl skvätt kantarellfond
Salt, vitlökskrydda, timjan, svartpeppar
150 g gorgonzola intenso
Några nävar valnötter

Dijonbiffar

500 g nötfärs
1 ägg
2 msk dijonsenap
2-3 vitlöksklyftor
En rejäl skvätt kalvfond
Salt, svartpeppar, lökpulver

Gör såhär
Savoykålsgratäng: Sätt ugnen på 200 C. Strimla kålen och fräs mjuk i smör en stund. Salta. Blanda grädde, creme fraiche, fond och kryddor i en skål. Lägg kålen i en ugnsfast form och häll på gräddblandningen. Dela gorgonzolan i mindre bitar och fördela över gratängen. Stö över några nävar valnötter. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min eller tills gratängen ser fin ut.
Dijonbiffar: Blanda färsen med övriga ingredienser och smaka av med fond och salt. Forma biffar och stek i smör på medelvärme tills de har fått fin färg.

Servera gratängen och biffarna med lite sallad. Enjoy!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar